RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Макрон та Путін обговорили НАТО та Україну: головні тези брифінгу

У понеділок, 7 лютого, у Москві відбулася зустріч президентів Росії та Франції, Володимира Путіна та Еммануеля Макрона - переговори тривали понад 5 годин.

"Апостроф" зробив добірку основних тез зустрічі російського та французького президентів.

Основні теми перемовин

Путін та Макрон обговорили тему напруженості на російсько-українському кордоні та маневрів російських військ поблизу рубежів суверенної держави. Глава Кремля заявив, що йому "незрозуміло, на яких підставах рух військ РФ по її території може означати загрозу сусіднім країнам".

Путін про Україну та НАТО

Президент РФ звинуватив Україну в тому, що вона нібито "ігнорує" можливості відновлення своєї територіальної цілісності та не йде на "діалог" із бойовиками в ОРДЛО. Про Крим Путін не говорив зовсім.

Окрім цього, глава Кремля зазначив, що НАТО окреслив Росію супротивником у своїй військовій стратегії. Він звинуватив Альянс у тому, що "заклопотаність" Москви по т.зв. "гарантії безпеки" були проігноровані і заявив, що політика "відкритих дверей" НАТО потрібна лише США та окремим членам НАТО.

Путін заявив, що Росія категорично виступає проти розширення НАТО на схід за рахунок включення туди України, Молдови та Грузії - за його словами, це нібито "загрожує" для Росії. Він вкотре також заявив, що свого часу США та НАТО нібито обіцяли Росії не наближатися до її кордонів.

Путін про Порошенка та російську мову в Україні

Глава Кремля заявив, що був готовий надати екс-президенту України Петру Порошенку політичний притулок у Росії, якщо у нього "виникнуть складнощі".

Також він заявив, що в Україні нібито на законодавчому рівні закріплено "дискримінацію російськомовного населення".

Путін про Крим та Донбас

Путін заявив, що країни Заходу продовжують вважати Крим частиною України, тоді як Росія продовжує вважати острів своєю територією. За його словами, якщо Україна вступить до НАТО, виникне військова конфронтація між Росією та Альянсом, а Франція нібито воюватиме з Росією за Крим.

Говорячи про ситуацію в ОРДЛО, президент Росії заявив, що Україні потрібно виконувати "Мінські угоди" у тому вигляді, в якому вони були підписані у 2014-2015 роках.

"Альтернативи "Мінським угодам" немає. У Києві кажуть, що це зруйнує їхню країну. Подобається, не подобається - терпи, моя красуня. Треба виконувати", - заявив Путін.

Путін про захоплення Криму

"Пан президент (Макрон - ред) у розмові сказав: "Ви ж самі порушили територіальну цілісність, ви ж брали на себе певні зобов'язання". Не зовсім так. Або - зовсім не так. Ми хіба якісь операції в Криму чи ще десь проводили? З нормальною країною і з нормальною владою? Ні. Ніколи цього не робили. У голові навіть цього не тримали. Але навіщо ж західні країни підтримали держпереворот? З цього моменту у нас влада в Україні, джерело влади - держпереворот, а не воля народу. Так, звичайно, потім були вибори, перевибори... Але спочатку владу захопили силою. Тому в цих умовах ми змушені були захищати людей, які в Криму проживають. Ну а як інакше?".

Путін про війну з Європою

Російський президент пригрозив ядерною зброєю:

"Якщо Україна буде в НАТО і військовим шляхом повертатиме собі Крим, європейські країни автоматично будуть втягнуті у військовий конфлікт з Росією. Звичайно, ми розуміємо, що потенціал НАТО і Росії не можна порівняти. Але ми також розуміємо, що Росія є однією з провідних ядерних держав. А за деякими компонентами навіть багатьох випереджає. Переможців не буде. І ви опинитеся втягнутими в цей конфлікт без своєї волі. Ви навіть не встигнете оком змигнути".

Макрон про відносини Росії та Франції

У свою чергу, президент Франції Еммануель Макрон заявив, що між Росією та Францією існують різні погляди на ту саму ситуацію. За його словами, ще не втрачено можливості знайти мирний шлях для Європи та уникнути великої війни між Росією та Україною.

Макрон про Мінські угоди

На його думку, без діалогу з Росією неможливо збудувати світ у Європі.

Макрон вважає, що вирішення українського питання може бути лише політичним. І база цього рішення – Мінські угоди. Він анонсував швидкі зрушення щодо політичної частини Мінських угод.

"Є дуже чутливі питання щодо конституційної реформи, особливого статусу та виборів, які зараз розглядаються і незабаром будуть розвиватися".

Макрон про НАТО

Глава французької держави заявив, що "політика відкритих дверей НАТО є екзистенційним питанням". Він уточнив, що у цьому контексті говоритиме з Володимиром Зеленським у Києві, а вже потім із представниками НАТО.

Макрон про "нові механізми" стабільності в Європі

За словами президента Франції, "потрібні нові механізми щодо забезпечення стабільності в Європі, але не шляхом перегляду існуючих домовленостей - можливо, нові рішення щодо безпеки в Європі будуть новаторськими".

Раніше ми повідомляли, що президент Франції Еммануель Макрон провів розмову з президентом Сполучених Штатів Джо Байденом. Переговори відбулися перед поїздкою французького лідера до Росії та України для зустрічі з президентами цих країн з метою налагодження російсько-українського конфлікту.