RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Розширення повноважень президента: в Раді вказали на спірні моменти в новому законі

На думку деяких депутатів Верховної Ради і експертів, прийнятий в першому читанні законопроект про національну оборону України містить положення, якими розширюються повноваження президента.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

За словами військового експерта Олега Старикова, за новим законом президент дійсно отримує більше влади.

"Система управління сектором оборони інша в демократичних країнах. Там немає такого поняття, як ставка головнокомандувача, там є, наприклад, комітети начальників штабів, там цивільні особи не втручаються у дії військових, тобто вище керівництво ухвалює рішення і ставить завдання військовим. А у нас виходить, що вибудували вертикаль головнокомандувач – президент – цивільна особа, командувач ЗСУ – військова особа, тому народні депутати мають рацію, коли кажуть, що велика концентрація влади зосереджена в руках президента країни. Але наразі вся військова система в нас так і побудована, тому треба міняти систему. Коли ми перейдемо на стандарти НАТО, все стабілізується", - говорить він.

На розширення повноважень президента новим законом вказала і віце-спікер ВРУ Оксана Сироід, що входить в партію "Самопоміч".

"Їм невигідно було використовувати наш законопроект. Два роки займалися цим законопроектом, а в підсумку "замилили" очі громадськості його ухваленням. Вони просто розширили повноваження президента, тепер їм буде зручніше красти та контролювати всю оборонну систему країни за допомогою особистості президента", - заявила вона.

У той же час прихильники прийняття закону запевняють, що спірні моменти усунуть до другого читання.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Безпека за версією Порошенка: як в Україні розширяють владу президента.