RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Безвіз, томос і розрив з Москвою: п'ять основних тез Порошенка

У четвер, 20 вересня, президент України Петро Порошенко звернувся з щорічним посланням до Верховної Ради.

Головними темами виступу Порошенка стало розширення співпраці з західними партнерами, остаточний розрив зв'язків, церковних і дипломатичних, з Росією, зміцнення оборони і загроза реваншу всередині країни.

Свій виступ президент почав з спогадів про підписання Угоди про асоціацію з ЄС і безвізовий режим. За його словами, Державна міграційна служба вже видала 10 мільйонів біометричних паспортів.

Відразу після цього Порошенко нагадав про те, що не так давно дав вказівку не продовжувати Договір про дружбу і співробітництво з Росією. Найближчим часом відповідний законопроект буде направлений до Верховної Ради. Ця теза була підкріплена повідомленням про те, що з Конституції України пропонується прибрати норму, яка дозволяє базування Чорноморського флоту РФ в Криму.

"Після того, як ми повернемо Крим, російської бази в Севастополі точно не буде", - заявив Порошенко.

Тема розриву з Росією була продовжена остаточним виходом України з статутних органів СНД.

Третьою тезою Порошенко стало направлення в Україну екзархів Константинопольського патріархату, яке повинно передувати наданню українській церкві томосу про автокефалію. У той же час, президент зазначив, що не знає, коли томос привезуть в Україну.

Після цього президент багато говорив про посилення армії.

"Ми зберегли країну. Кремлівська "Барбаросса", путінський бліцкриг, план "Російська весна" - захлинулися. Ми створили армію, яка звільнила дві третини території Донбасу, локалізувала конфлікт і тримає оборону на лінії фронту. Вона захищає країну по українсько-російському кордоні" , - сказав Порошенко.

За його словами, "тільки 6000 готових до бою воїнів" могли виставити ЗСУ навесні 14-го року, коли почалася російська агресія. Зараз ситуація змінилася. Порошенко в наступному році пообіцяв збільшити зарплати військовим і відкрити 184 нових приміщень під гуртожитки для контрактників.

Не в останню чергу, Порошенко полкоментував ситуацію і з майбутніми виборами. Так, президент непрямо згадав, що хтось в Україні "лобіює парламентаризм канцлерського типу", що на його думку є "ознакою авторитаризму". Згадав він і "міністрів оборони", які розвалювали армію. Окремо Порошенко зазначив підйом політичних сил, які підтримують проросійський реванш, популізм і "компроміси" з агресором.

Нагадаємо, про відносини Петра Порошенка і парламентом читайте в матеріалі "Апострофа": Приборкання норовливих: союзники Порошенко в Раді прогнулися під тиском.