RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Вирвуть з корінням: в ЗМІ розповіли про скандальну біографію "барона" Софіївської Борщагівки Кудрика

Сільський голова Софіївської Борщагівки Олесь Кудрик незабаром покине свою посаду після місцевих виборів, в цьому районі створять новий ОТГ, де зміниться адміністративний центр.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа": Кінець барона Софіївської Борщагівки: чому Кудрик втратить свою вотчину.

Журналісти зазначають, що Кудрик погодився на реформу ОТГ в надії, що для нього збережуть місце в адміністрації, проте такої ймовірності практично немає.

"Влада бачить місцеві вибори і децентралізацію як потужний інструмент для зміни регіональних еліт, які загрузли в корупції, і які необхідно "вирвати з корінням", щоб завершити перезавантаження системи ... Глава Софіївської Борщагівки тому яскравий приклад", - йдеться в матеріалі.

У виданні пишуть, що з 2006 року Кудрик працював заступником сільського голови Софіївської Борщагівки Сергія Кременця і вважався "впливовою персоною". У 2010 році на місцевих виборах сільським головою став Юрій Денисенко, але в 2011 році Кудрик організував рейдерське захоплення сільради, який очолив Василь Перегинець. Новий глава помер від серцевого нападу 8 квітня 2012 року, в голови села пішов сам Олесь Кудрик, але програв на виборах, незважаючи на підтримку "Партії регіонів". Однак за допомогою деяких маніпуляцій Кудрика оголосили головою сільради, а жителі села стали говорити про фальсифікації.

При Кудрику Софіївська Борщагівка перетворилася на будмайданчик - земля там віддавалася за безцінь. У 2016 році ЗМІ оцінили втрати села від роботи Кудрика в 18 млн гривень. У 2015 році Кудрика переобрали - він потрапив в команду Порошенка.

У 2017 році Софіївсько-Борщагівська сільрада Кудрика підписала договір з ТОВ "Стройбуд-17" на ремонт дороги, компанія, створена в березні 2017 року, статутний капітал якої 2000 гривень, отримала 2,6 млн гривень. Активісти відзначали, що таким чином був порушений закон про державні закупівлі.

Також місцеві жителі звинувачували владу у знищенні екосистеми - захопленні прибережної зони ставка на вулиці Набережній для будівництва будинків. Пізніше жителі цих будинків закрили доступ до ставка. До скандальних будівель відноситься і ЖК "Волошкове", для якого Кудрик виділив землю - він побудований з численними порушеннями екологічних норм.

Схожі претензії були у дирекції аеропорту "Київ" - там вказали, що житлові квартали в Софіївській Борщагівці побудовані з порушеннями норм по висотності і є перешкодою для заходу літаків на посадку.