RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Рада продовжила заборону на конфіскацію житла за борги по іпотеці

У середу, 16 вересня, Верховна Рада України підтримала проект закону про продовження мораторію на конфіскацію житла за борги по іпотеці з пропозиціями президента. Документ продовжує мораторій на стягнення майна по валютній іпотеці, який діє з 2014 року, на шість місяців.

Як передає "Апостроф", про це йдеться в повідомленні прес-служби Верховної Ради України.

У своїх пропозиціях до закону президент зазначав, що прийнятий Радою документ створює правову колізію з приводу майна, яке не може бути вилучено.

Також Зеленський запропонував виключити із закону пункт 2, який розширює предмет мораторію.

За відповідний проект закону з пропозиціями глави держави проголосували 297 нардепів.

Із закону виключено положення, відповідно до якого "не може бути примусово стягнуто (відчужене без згоди власника) інше майно (майнові права), в тому числі за договорами застави / іпотеки або згідно кредитного договору".

Норми закону поширюються на предмет застави, якщо таке "нерухоме житлове майно використовується як місце постійного проживання позичальника/майнового поручителя або є об'єктом незавершеного житлового будівництва, за умови, що у позичальника або майнового поручителя у власності немає іншого нерухомого житлового майна".

Втрату чинності Законом України "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" продовжено до 21 квітня 2021 року.

Раніше президент Володимир Зеленський повідомив, що українські банки почали видавати іпотечні кредити під 10% річних. Детальніше про те, наскільки масовою буде ця тенденція, і коли іпотека в нашій країні стане такою ж доступною, як в Європі, йдеться в матеріалі "Апострофа" "Іпотека під 10%: коли кредити на житло стануть доступнішими для українців".