RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Обшуки в "Укроборонпромі": з'явилися нові подробиці від СБУ

В Службі безпеки України розповіли деталі обшуків в ДК "Укроборонпром" та ДК "Укрспецекспорт", які були проведені 3 грудня в рамках кримінального провадження щодо зриву низки стратегічно важливих договорів України з іншими державами у сфері військово-технічного співробітництва та оборонно-промислового комплексу.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Служби безпеки України.

За інформацією СБУ, правоохоронці з серпня поточного року проводять досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 111 КК України (державна зрада). Предметом розслідування стала оприлюднена інтернет-виданням "Цензор.Нет" 5 серпня 2020 року в статті "Провал у Пакистані. Як топменеджери "Укроборонпрому" вибили Україну зі стратегічного ринку озброєнь" інформація про втрату Україною ринків збуту вітчизняної продукції внаслідок залучення іноземних комерційних структур, афілійованих із посадовими особами ДК "Укроборонпром" та ДК "Укрспецекспорт".

"Йдеться про навмисне вчинення окремими службовими особами державних підприємств дій, спрямованих на шкоду державним інтересам України – зокрема, у сфері військово-технічного співробітництва та оборонно-промислового комплексу. ... В ході досудового розслідування встановлено, що вітчизняний спецекспортер залучив до військово-технічного співробітництва з країною Південної Азії компанію "R". Незважаючи на наявність прямих застережень та наявність негативного іміджу на ринку торгівлі озброєнням, ця компанія була залучена і до вже чинних контрактів, і до передконтрактних переговорів, що перебували на завершальній стадії", - повідомили в СБУ.

За попередніми даними правоохоронців, представникам іноземної компанії передавалась службова інформація, яка містить комерційну таємницю щодо стану військово-технічного співробітництва України та однієї з країн Південної Азії, умов можливих зовнішньоекономічних контрактів, переговорів тощо.

"Внаслідок залучення компанії "R" фактично зірвано укладення низки стратегічних контрактів, а також створені умови для виходу на ринок озброєння не українських товарів, а країн-конкурентів. При цьому окремі посадовці ДК "Укроборонпром" та ДК "Укрспецекспорт" свідомо приховували та ігнорували листи державних іноземних компаній, які свідчили про негативну репутацію компанії "R" та недоцільність співпраці з нею. А командування сухопутних військ іноземного замовника у 2020 році взагалі включило компанію "R" до "чорного" списку", - йдеться в повідомленні.

В СБУ додали, що обшуки в ДК "Укроборонпром", ДК "Укрспецекспорт" та у інших фігурантів провадження проведено за ухвалами слідчого судді Шевченківського районного суду у м. Києві з метою недопущення знищення та приховування доказів у кримінальному провадженні.

Як повідомляв "Апостроф", в ДК "Укроборонпром" було виявлено розкрадання на суму понад 88,5 млн грн, в якому підозрюють топ-чиновників українського ОПК.