"Слуги народу" створять новий орган: буде займатися санкціями

Фото: з відкритих джерел

У Верховній Раді пропонують створити державний орган, який буде мати повноваження здійснювати санкційну політику України як в частині національних санкцій, так і в частині міжнародних санкцій.

Про це розповіла в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV народний депутат з фракції політичної партії "Слуга народу", голова підкомітету з питань міжпарламентського співробітництва, двосторонніх та багатосторонніх відносин Єлизавета Ясько.

"В Україні немає закріпленого органу, який моніторить державну санкційну політику. Зараз це питання розподілене "між усіма" - є робоча група, яка повинна збиратися по питаннях запровадження санкцій і напрацьовувати якісь нововведення, але вони не збираються", - пояснила Ясько.

В минулому році, за словами нардепа, в Міністерстві закордонних справ була введена посада - фахівця по реалізації державної політики щодо запровадження санкцій.

"Це посада спеціального представника по санкціях, її займає Олексій Макєєв, і я вже півроку займаюсь питаннями санкцій. Ми проводили слухання, збирали найкращі напрацювання", - повідомила Ясько.

Вона додала, що за сім років до бюджету України не надійшло жодної копійки в якості штрафів від осіб чи компаній, щодо яких були накладені санкції.

"Більше того, ті особи, щодо яких були накладені персональні санкції, подали в суди і виграли справи. В нас немає державного органу, відповідального за питання санкцій. В Сполучених Штатах чи Великій Британії, приміром, є національні бюро чи агенції, які моніторять іноземні фінанси, а також є різні філософії щодо санкцій. Ті ж Сполучені штати наклали санкції на компанію Amazon, яка поставила товари в Крим, оскільки вони слідкують за своєю політикою невизнання анексії Криму. В нас же прикордонник не має можливості перевірити, чи ця людина, яка перетинає кордон України, не є фігурантом санкційного списку. Тобто, немає єдиного реєстру санкцій", - додала нардеп.

Ясько повідомила, що є автором законопроекту, яким передбачено створення єдиного реєстру санкцій.

"Є міжнародні санкції і є національні санкції. В частині міжнародних санкцій ми зобов'язані приєднуватися до вже прийнятих санкцій Євросоюзу, але в нас це інколи займає півроку, тоді як це можна зробити за один день. Я пропоную в своєму законопроекті створити бюро при РНБО, яке займатиметься національними санкціями, і бюро при МЗС, яке буде мати можливість приєднуватися до міжнародних санкцій Євросоюзу, ООН для реалізації санкційної політики", - резюмувала нардеп.