RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Перша заступниця голови АМКУ Музиченко могла допомагати позбавленому громадянства Амірханяну в "тендерному тролінгу" - ЗМІ

Перша заступниця голови Антимонопольного комітету Ольга Музиченко "могла допомагати" скандальному підприємцю дорожньо-будівельної галузі Араїку Амірханяну, якого президент Володимир Зеленський недавно позбавив українського громадянства, а РНБО наклав санкції.

Про це пише "Фокус" з посиланням на видання "Дело".

Журналісти відзначають, що допомога заступниці голови АМКУ полягала "в підтримці скарг, поданих компаніями Амірханяна в рамках "тендерного тролінгу". Суть в подачі скарг в АМКУ на умови або результати публічних закупівель в сфері дорожнього будівництва, через що тендери блокуються або скасовуються.

Автори нагадують, що в 2018-2019 компанії Амірханяна подали в АМКУ понад 500 скарг на підрядників, замовників дорожнього будівництва. 80% скарг були задоволені. Сума заблокованих тендерів вимірюється мільярдами гривень. Учасники ринку вважають, що успіх "тендерного тролінгу" залежав від помічників в АМКУ. Видання відзначає, що в 2020-21, напередодні санкцій проти Амірханяна, "естафету" підтримки "тендерного тролінгу" "підхопила" перший заступник голови АМКУ Ольга Музиченко. Колегія під її керівництвом задовольняла скарги Амірханяна у випадках, коли раніше вони відхилялися.

"Серед прикладів учасники ринку призводять тендери №UA-2021-02-04-004069-c.a2 (САД Кіровоградської обл), UA-2021-02-16-003153-c.b2 (САД Вінницькій обл), UA-2021- 02-03-005024-c.b1 (САД Івано-Франківської обл) та інші, де рішення колегії йшли врозріз з діючою напрацьованою практикою, задовольняючи скарги на "дискримінаційні" умови про необхідному досвіді, обсягах виконаних робіт і фінансової спроможності", - пише ЗМІ.

Музиченко, як пише видання, "відома як дружина" невдалого спонсора "президентської кампанії Володимира Зеленського". "Наші гроші" писали, що Сендзюк за часів Януковича був помічником нардепа Олексія Зарудного (ексглава Пенсійного фонду). За часів Порошенка, засновані Сендзюк КУА "Система плюс" і "Смарт фінанс" фігурували в історії з розкраданням цукру на 300 млн грн. Ольга Музиченко вказала в декларації кілька квартир в Києві. У двох квартирах співвласницею є Ірина Валеріївна Педь. Остання на замовлення Нікопольського феросплавного заводу Коломойського проводила експертизу "збитків" від "Роттердам+" і фігурує в розслідуванні ДБР про фальсифікації експертизи.

Амірханяна неодноразово затримували, в тому числі і за підозрами в нападі на чиновників центрального апарату і підрозділів "Укравтодору". Він вривався в приміщення АМКУ, щоб "здійснювати психологічний тиск на членів колегії". Компанії Амірханяна звинувачувалися в незаконному переправленні осіб через адмінкордон з Кримом, сплаті податків в окупованому Криму, привласненні бюджетних коштів, блокуванні більше 200 тендерів на загальну суму понад 20 млрд грн.