RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Генпрокурор Костін доручив ДБР розслідувати продаж Безгіним квартири в Криму тітці з "Єдиної Росії" - ЗМІ

Головне слідче управління Державного бюро розслідувань розпочало досудове розслідування у справі народного депутата від партії "Слуга народу" Віталія Безгіна щодо видачі доручення на продаж належної йому квартири в Криму "депутатці" "парламенту Криму" від "Єдиної Росії". Відповідне доручення ДБР надав Офіс генерального прокурора після внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Кримінальне провадження №42023000000001898 в ЄРДР зареєстрував генеральний прокурор Андрій Костін.

Документи, що підтверджують відкриття провадження, оприлюднили у ГО "Стоп корупції" в сюжеті на YouTube, пишуть "Українські новини".

Раніше стало відомо, що в 2020 році Безгін оформив в Криму довіреність на продаж своєї квартири в Євпаторії на тітку - громадянку Росії, членкиню "парламенту Криму" від "Єдиної Росії" - Галину Герасимову. Відповідно до витягу з державного реєстру прав на нерухоме майно, Безгін володів квартирою площею 59,4 кв м у Євпаторії після того, як набув спадщину від своїх бабусі і дідуся. Квартиру продали за законами РФ, про що свідчить витяг з російського реєстру. Таким чином, народний депутат Безгін фактично визнав російське законодавство в Криму і вчинив правопорушення, передбачені Кримінальним кодексом України.

Галина Герасимова після анексії Криму стала директором пансіонату "Планета", а потім очолила "Туристсько-інформаційний центр" і так звану муніципальну автономну установу міського округу Євпаторія Республіки Крим "Євпаторійський культурно-етнографічний центр "Малий Єрусалим". У 2018 Герасимова двічі перетнула адміністративний кордон АР Крим з Херсонською областю за українським паспортом. Квартиру Безгіна у Євпаторії вона перепродала за російським законодавством. З 2020 вона обіймала посаду "заступника голови комітету з державного будівництва та місцевого самоврядування" в окупаційному "парламенті" півострова.

ГО "Стоп корупції" звернулось до ДБР та до Офісу генерального прокурора із заявою про правопорушення Безгіна - щодо ознак злочину, передбаченого ст. 110 КК України – посягання на територіальну цілісність, що полягає у фактичному визнанні російського суверенітету в окупованому Криму. Оскільки правоохоронні органи залишили заяву без розгляду, представники ГО звернулися до суду з вимогою зобов'язати внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування. Згідно з ухвалою Печерського районного суду, відповідні відомості до ЄРДР були внесені та розпочато досудове розслідування. Зареєстрував провадження в ЄРДР генеральний прокурор Андрій Костін.

ГО "Стоп корупції" також оприлюднило фрагменти листа Офісу генпрокурора, згідно з яким відповідне доручення проводити розслідування злочину Безгіна видано Головному слідчому управлінню ДБР. Журналісти також оприлюднили фрагменти витягу з ЄРДР, згідно з яким йдеться саме про справу щодо Безгіна. Згідно з оприлюдненими даними, провадження відкрито в листопаді 2023 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 УК – посягання на територіальну цілісність і недоторканність України представником влади. Санкція цієї статті передбачає від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.