RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Повернеться до України? На Заході розкрили несподівані деталі справи Фірташа

Австрійські чиновники несподівано прийняли рішення про тривалу затримку в екстрадиції бізнесмена Дмитра Фірташа в Чикаго (США).

Про це пише американське видання The Hill в статті "Як пропозицію олігархові від помічника спецпрокурора Мюллера Ендрю Вайсмана може бумерангом вдарити по Міністерству юстиції".

"У цьому новому клопотанні стверджується, що два ключові свідки, які підтверджують нібито факт хабара з боку Фірташа, яких цитує Міністерство юстиції в своїй вимозі про екстрадицію, з тих пір відреклися від своїх свідчень, заявивши, що ФБР грубо перекрутило їх слова і надавало на них тиск, щоб вони підписали свої свідчення", - пише автор The Hill Джон Соломон.

Згідно з клопотанням, поданим до австрійського суд, і що є в розпорядженні журналіст, один свідок стверджує, що його заява в ФБР від 2012 року було "попередньо написано владою США" і містить "суттєві неточності по суті", включаючи те, що він ніколи не використовував терміни "хабарництво або хабара", як стверджував Мін'юст.

"Цей свідок також стверджує, що підписав заяву 2012 роки тільки тому, що ФБР "вчинило на нього надмірний тиск", включаючи загрози вилучити його паспорт і не дати йому повернутися додому до Індії", - цитує записку журналіст.

Даний свідок відмовився від своїх показань влітку 2017 року, коли перший заступник спецпрокурора Мюллера Ендрю Вайсманом звернувся до команди Фірташа зі своєю пропозицією про угоду, в рамках якої українському бізнесмену запропонували дати свідчення на Дональда Трампа в обмін на закриття справи в США.

У соцмережах активно обговорюють можливе повернення Фірташа до України.

Нагадаємо, 16 липня міністр юстиції Австрії Клеменс Яблонер дав дозвіл на екстрадицію Фірташа. У США йому загрожує 50 років в'язниці. У той же час в Австрії відновили судовий процес у відношенні українського олігарха.

Дмитро Фірташ є власником міжнародної групи компаній Group DF, яка спеціалізується на хімічній, титанової, газової промисловості та в банківській сфері.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Як Фірташ застряг в Австрії: хто блокує його видачу в США .