RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Суд відсторонив прокурора та слідчого по справі бронежилетів "ТЕМП-3000" за неправомірні дії

Печерський райсуд Києва відсторонив від справи слідчого ДБР Дмитра Алексенка та прокурора ОГП Миколу Середу. Вони брали участь у розслідуванні кримінального провадження на Юрія Євтушенка, засновника підприємства "ТЕМП-3000", щодо виготовлення нібито неякісних бронежилетів.

Про це йдеться в ухвалі суду, копія якої опинилась у розпорядженні редакції.

Судове клопотання обґрунтоване низкою обставин, що свідчать про упереджене ставлення прокурора та слідчого. Сторона обвинувачення систематично ігнорувала клопотання надати матеріали справи для ознайомлення, за законом України такі дії обмежують право на захист.

До справи постійно додавалися "докази", що не мали відношення до розслідування, та були не достовірними. Такі дії створюють видимість наявності доказів, але не виглядають професійною роботою слідчих. Сторона обвинувачення намагалася покласти на Юрія Євтушенка додаткові процесуальні обмеження, виконати які було неможливо. Наприклад, домашній арешт без права відвідувати лікаря, при стані здоров’ї обвинувачуваного та ін. У 2019 році сторона обвинувачення намагалася безпідставно утримувати під вартою Євтушенка через те, що він негативно висловлювався щодо ефективності розслідування.

"Я не проти розслідування, адже переживати причин не маю. Та коли це тиск на мене та перешкоджання роботи підприємства, вважаю за потрібним відстояти свою честь. Дякувати юристам, у мене це вийшло. Мені шкода, що державний службовець може собі дозволити не служити народу, а працювати проти нього. Шкода, що генпрокурор Венедіктова та влада дозволяють собі утримувати таких людей на посаді", - коментує Юрій Євтушенко, засновник ТЕМП-3000.

"В залі засідань прокурор на підвищених тонах запитував суддю, як йому розуміти рішення. Одразу після засідання до суду зателефонували з ДБР з погрозами судді провадженням та скаргою до Вищої Ради Правосуддя. Така поведінка свідчить про бажання втриматися "на плаву" по справі бронежилетів. А це доказує упереджене ставлення. Після засідання, до суду надходили дзвінки з ДБР з погрозами, сумнівів не залишається. Для сторони захисту це перемога, сподіваємося що нові прокурор та слідчий, яких призначать у справі, будуть більш професійними", — зазначив, Олександр Строкань, адвокат, партнер Mitrax.

За словами захисту, відкритим залишається питання, чи будуть в генпрокуратурі вживати заходи щодо Алексенка та Середи.

Група підприємств Темп-3000 працює з 1989 року і займається виробництвом засобів бронезахисту. Продукція "Темп-3000" працює на експорт в 15 країн світу. Основні клієнти в Україні: Національна гвардія України, СБУ, Нацполіція, ДПСУ, Міноборони України.

Засновника ТЕМП-3000 Юрія Євтушенка звинувачують у виготовленні нібито неякісних бронежилетів для Міністерства оборони України. Справа №62019100000000457 (деталі за посиланням) відкрита ДБР, ведеться слідство. Крім цього існує ще 3 процеси, на думку підприємства, всі вони спровоковані та спрямовані на знищення заводу. Детальніше про них повідомляється у сюжеті.