RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Хотів захопити владу і брав "потрібні" рішення: в чому підозрюють главу ОАСК Вовка

НАБУ і СБУ викрили злочинну організацію, очолювану головою Окружного адміністративного суду Києва Павлом Вовком. Його підозрюють в створенні цілої системи керованого правосуддя, яке не тільки сприяло особистому збагаченню суддів, а й використовувалося головою ОАСК як інструмент захоплення ним влади в системі судоустрою.

Про це повідомляється на YouTube-каналі Національного антикорупційного бюро.

Детективи встановили, що голова і судді ОАСК володіють дорогими активами і ведуть непорівнянний з рівнем офіційних доходів спосіб життя. При цьому, лише незначна частина з них відображена в деклараціях.

Крім того, в 2019 році Окружний адміністративний суд Києва розглядав позов про визнання відсутності коаліції депутатських фракцій у парламенті, що відкривало шлях для його подальшого розпуску на підставі судового рішення. Павло Вовк зазначив, що судді готові прийняти таке рішення для помсти діючої на той момент влади.

Також голова і заступник голови ОАСК розробили план за поданням від сторонньої особи позову про заборону широкому колу державних службовців виїжджати за кордон після проведення виборів Президента України в 2019 році. Таким чином глава ОАСК планував продемонструвати свою владу і можливості суду, залякати і помститися колишнім чиновникам. Передбачалося ввести заборону на виїзд держслужбовцям до розгляду справи по суті.

У НАБУ повідомили, що коли в березні 2019 року було розпочато конкурс з відбору двох нових членів Вищої ради правосуддя за квотою Президента України, Вовк, побоюючись, що конкурс в ВРП можуть виграти нелояльні до нього особи, доручив одному з суддів ОАСК вивчити процедуру проведення конкурсу , виявити допущені порушення і підготувати позов для його подачі до того ж ОАСК від підставних осіб, щоб в подальшому скасувати результати конкурсу.

"Метою цих дій було фактичне захоплення влади головою ОАСК в найвищому судовому органі, який має повноваження по призначенню, кар'єрному просуванню, покаранню і звільнення суддів, шляхом введення до складу Ради лояльних до себе членів", - відзначили в НАБУ.

Крім ухвалення замовних рішень, глава ОАСК використовував своє службове становище і широке коло зв'язків для втручання в діяльність інших державних органів і захоплення влади на всіх рівнях судової системи.

Зокрема Вовк здійснював систематичний вплив на суддів Конституційного Суду України з метою вирішення як власних питань, так і "замовлень" інших осіб, які звернулися до голови суду.

Крім того, в 2019 році до Шостого апеляційного адміністративного суду надійшов позов про оскарження роз'яснення ЦВК з оплати праці учасників агітації на виборах Президента України. У телефонній розмові з довіреною особою кандидата в Президенти України голова ОАСК зазначив, що він готовий вплинути на суддів для ухвалення необхідного рішення тільки в разі отримання неправомірної вигоди.

Також Вовк впливав на посадових осіб НАПКА. Павло Вовк в телефонній розмові з членом НАЗК обговорював комерційне вирішення питання щодо протоколу про адміністративне правопорушення, пов'язане з корупцією, які планується скласти на одного з народних депутатів України (який зараз є обвинуваченим у кримінальному провадженні, що розслідується НАБУ).

Крім цього, голова ОАСК також вирішив перешкодити призначенню нелояльних до нього колишнього голови і одного з членів Вищої ради правосуддя на посаду суддів Верховного Суду. Він планував блокувати голосування за них на засіданні ВРУ.

"Детективи НАБУ здійснюють слідчі дії за місцем роботи і проживання як суддів ОАСК, так і інших учасників злочинної схеми. Наведені аудіозаписи є лише частиною великого масиву інформації. В рамках виробництва фігурують посадові особи судової гілки влади, Вища рада правосуддя, Державної судової адміністрації України, народні депутати України, керівники центральних органів державної влади та інших правоохоронних органів ", - резюмували в НАБУ.

Як повідомляв "Апостроф", глава Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк тиснув на уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денисову, щоб впливати на призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.