RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Як скоротиться населення України в 21 столітті: названі цифри і причина

В Україні спостерігається тенденція до зниження чисельності населення. За підрахунками ООН, до 2100 року в країні можуть залишитися 28 мільйонів громадян.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

ООН підрахувала, що до 2050 року населення України скоротиться на 17% і складе 36,4 мільйона громадян, а ще через 50 років українців стане на 8,2 мільйона осіб менше.

За інформацією української служби статистики, за 11 місяців 2017 року населення України скоротилося на 181,5 тисячі чоловік. Якщо тенденція збережеться, то до 2100 країна виправдає прогноз ООН.

"Ці цифри можуть стати реальністю, якщо ситуація буде залишатися такою ж поганою, як зараз. У прогноз закладаються певні тренди: якими будуть народжуваність, смертність, міграція", - вважає провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Лідія Ткаченко.

Основною причиною скорочення населення в Україні демографи називають низьку народжуваність. За підсумками 2017 року в Україні на 100 померлих було всього 64 народжених.

На думку наукового співробітника Інституту демографії Павла Шевчука, щоб зберегти населення країни хоча б на рівні нинішнього, в сім'ях повинно народжуватися більше двох дітей.

"Потрібно, щоб протягом 20-ти років показник сумарної народжуваності становив від 2,6 до 3-3,5 дітей на сім'ю. І це за умови, що всі інші фактори залишатимуться на старих показниках, наприклад, міграція", - пояснив Шевчук.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Страшний прогноз: як врятувати українців від вимирання.