RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Явна ознака: вчені оприлюднили страхітливий факт про 2018 рік

За даними Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), 2018 рік зайняв четверте місце в списку найбільш спекотних в історії.

Про це повідомляє видання "Голос Америки".

Експерти ВМО заявляють, що такий показник в 2018 році є явною ознакою довгострокової зміни клімату. У минулому році температура була на 1 градус Цельсія вище середніх показників доіндустріальної епохи. Однак метеорологи відзначають, що ранжування окремих років не так важливо, як довгострокова температурна тенденція.

"У четвірці найспекотніших перше місце займає 2016 рік. За даними ВМО, тоді температура досягла середньосвітового показника на 1,2 градуса Цельсія вище, ніж в доіндустріальну епоху. Експерти відзначають, що на потепління в атмосфері вплинув потужний феномен Ель-Ніньо, що викликає підвищення температури моря в тропічній зоні Тихоокеанського регіону", - йдеться в повідомленні.

Як відзначають у ВМО, в зміні клімату задіяні й інші чинники, крім температури. Офіційний представник організації Клер Нулліс нагадує, що важливу роль відіграють і екстремальні погодні явища.

"Зрозуміло, продовжуючи роботу в 2019 році, ми бачимо нові екстремальні погодні явища... в різних частинах світу, в тому числі небезпечні екстремальні холоди в Північній Америці, рекордну спеку та лісові пожежі в Австралії, високі температури і дощі в деяких регіонах Південної Америки", - підкреслила вона.

Також Нулліс заявила, що в той час як Австралія переживала самий спекотний січень у своїй історії, на схід США обрушився небачений холод. За її словами, сильні морози не спростовують той факт, що в світі відбувається зміна клімату.

"Ми маємо справу не тільки зі зміною клімату. Є ще й повсякденна погода. В південній півкулі зараз літо, так що ми чекаємо високих температур. В північній півкулі зима - там ми чекаємо низьких температур. Але зараз в південній півкулі екстремальна спека. Побито багато рекордів", - пояснює вона.

Як повідомляв "Апостроф", внаслідок зміни клімату до 2100 року майже 600 населених пунктів в Україні можуть бути повністю або частково затоплені, серед них Одеса, Херсон, Миколаїв, Маріуполь, Бердянськ і Керч.