RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Як живуть люди в тилу бойовиків ЛНР: опубліковано відео

Українські журналісти побували в тимчасово окупованому відомому селищі Металіст Луганської області - тому самому, де було вбито двоє журналістів російського телеканалу, а пізніше викрадена Надія Савченко.

Репортаж про поїздку в селище був опублікований виданням "Радіо Свобода".

Відзначається, що спроба звільнити селище робилася батальйоном "Айдар" та силами Нацгвардії ще влітку 2014 року, відразу після звільнення міста Щастя.

Окупаційна адміністрація селища приблизно тоді ж розпорядилася назвати іменами загиблих тут журналістів прокремлівських ЗМІ місцеву школу.

Місцеві жителі виживають за рахунок отримання українських пенсій, для цього їм доводиться перетинати блокпост у Станиці Луганській, хоча звільнене місто Щастя знаходиться в 15 км від селища.

"Це через Станицю треба ходити, розумієш. Людям по 80 років, інвалідів тягають, люди вмирають. Щастя не відкривають. У Щасті ж простіше - і нам би було, і іншим", - скаржиться місцевий пенсіонер.

Роботи в селищі також немає. Місцеві виживають за рахунок городів, однак садити овочі тут також буває проблематично - місцева земля рідко дає хороший врожай. Також проблеми спостерігаються з водою і світлом.

Раз на кілька місяців в Металіст прибуває гуманітарна допомога від "Червоного Хреста", проте останнім часом бойовики стали її блокувати.

"Обіцяли, що дадуть в березні, в кінці місяця. Так і не дали", - повідомили місцеві.

Мирні жителі селища в основному виявляють проукраїнську позицію, однак відзначають, що виїхати не можуть через проблеми зі здоров'ям і страх.

"Абсолютно ніяк не можу відокремити від України. Але від українського народу, а не від тих, хто приходить до влади. А до влади різні приходять люди", - відзначають вони.

Як повідомляв "Апостроф", раніше міністр соціальної політики Андрій Рева жорстко висловився про людей, які проживають на окупованих територіях Донбасу, заявивши, що всі проукраїнські жителі покинули регіон, а решта лише очікують російських пенсій і допомоги.