RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

В Україні проходить масштабний конкурс військових ноу-хау: опублікований топ-15 винаходів

У Конкурсі оборонних технологій в Києві представлять ноу-хау української армії: супутники, пневмогармату і лазери для лікування.

Про це повідомляє директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець на своїй сторінці в Facebook.

Захід пройде в столиці 14-15 травня 2019 року. Мета конкурсу - об'єднати потенціал і можливості вітчизняної науки, оборонних підприємств і силових структур, які повинні зміцнитися за рахунок інноваційних рішень.

"Всього на конкурс оборонних технологій направилися 132 проекти. З них відібрали 43. Є цікава статистика щодо тих, хто подавав і що від того залишилося. Так ось - від національних вищих навчальних закладів було 82 проекти, горнило експертного обговорення витримали 25. Для КПІ ім. Сікорського показники такі: 54 подали 25 пройшло. Національна академія наук 10/3. Державні підприємства: 9/9. Недержавні структури: 25/6. Фізичні особи: 6/0 ", - написав Згурець, зазначивши, що тепер 43 команди боротимуться за те, щоб зацікавити потенціальних українських інвесторів.

Також Згурець склав свій рейтинг "оборонних ноу-хау made in Ukrainе", відібравши 15 з них.

  1. Створення супутникового угруповання. Пропонується створити вітчизняну систему супутникового угруповання дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) з високою роздільною здатністю.
  2. Пневмобалістична система калібром 50 мм. Система повинна здійснювати залпову стрілянину і масований загороджувальний вогонь, знищувати мінометні, кулеметні і гарматні розрахунки і снайперів, вражати бронетехніку.
  3. Лазерні апарати тактичної медицини. Запропоновано нову апаратну технологію прискорення регенерації пошкоджених, інфікованих, відкритих після поранення поверхневих ділянок шкіри, зупинки кровотечі, а також прискорення реабілітації після поранень. Призначено для сфери невідкладної медичної допомоги військовим і в польових умовах, і в умовах амбулаторії.
  4. Компактний передавач перешкод. Використовується при розмінуванні для захисту мінера від радіокерованого підриву іншого вибухового пристрою, який може знаходитися неподалік, а також може використовуватися при тренуванні радіотехнічних підрозділів в умовах присутності радіоперешкод.
  5. Захищена радіосистема комунікації і координації дій особового складу. Основа системи - цифрові комунікатори власної розробки, створюють радіомережу типу MANET. Радіус дії радіо до 10 км. Комунікатор - це захищена рація, GPS маяк, навігатор, ретранслятор мережі. Система дозволяє відображати на off-line картах місця знаходження особового складу і обмінюватися повідомленнями і файлами. Виявити цю радіомережу на відстані більше 10 км майже неможливо.
  6. Сучасні сплави для аерокосмічної техніки. Лазерне зміцнення поверхневих шарів лопаток газотурбінних двигунів, виготовлених з титанових сплавів типу ВТ3-1, ВТ-6, ВТ-8 і т.д. - шляхом лазерних обробок в різних газових середовищах і лазерного модифікування легкими елементами (азот, вуглець) з глибиною зміцненої зони 100...150 мкм.
  7. Нанокомпозитні матеріали для авіаційної та іншої військової техніки. Додавання певної кількості вуглецевих нанотрубок і/або графену до традиційних і нових конструкційних матеріалів сприяє підвищенню їх міцності, радіо- і поглинаючих властивостей. Це дозволить створювати конструкції авіаційної та військової техніки і їх елементи з властивостями, що відповідають сучасним вимогам якості та безпеки.
  8. Технологія отримання багатошарових покриттів на твердих сплавах для обробки матеріалів високої твердості військового призначення. Ідея роботи полягає в створенні покриттів нового покоління, які відрізняються від відомих високою твердістю, зносостійкістю, жаростійкістю. Запропонована технологія нанесення покриттів заснована на отриманні матеріалів з комплексом нових властивостей.
  9. Фарби та екрани для захисту від електромагнітного випромінювання (ЕМВ). Розроблені фарби і екрани для захисту від ЕМВ в широкому частотному діапазоні, які можуть бути корисними для вирішення завдань сумісності та зниження помітності електронної апаратури, захисту інформації, захисту персоналу від впливу ЕМВ.
  10. Високоефективні клейові композиції і термостійкі компаунди. Отримані і протестовані нові композити, які мають підвищені характеристики міцності, стійкостні і адгезійні характеристики. Також можуть бути розроблені композити, які самозміцнюються після жорсткої термообробки.
  11. Скло з багатофункціональним прозорим електропровідним покриттям. Прозоре багатофункціональне покриття не тільки зберігає високу прозорість скла, а й надає йому ряд унікальних властивостей - проводити струм, виділяти тепло, фільтрувати ІК-випромінювання, зміцнювати поверхню і ін.
  12. Технологія виробництва високоефективних порохів для стрілецької зброї. Розроблено технологію виготовлення пороху лакового типу, яка дозволяє усунути недоліки існуючої пресової технології і отримувати більш ефективний дрібнозерновий пил для стрілецької зброї.
  13. Скануючий лазерно-телескопічний силовий модуль для оптичних локаційних систем виявлення і протидії БПЛА. Ідея проекту полягає в створенні оптико-електронного модуля потужного лазерного випромінювання для його інтеграції з оптичними локаційних систем виявлення БПЛА і подальшому застосуванні в системах протидії розвідувальним і ударним безпілотним літальним апаратам шляхом цілевіявлення і виведення з ладу їх систем відеоспостереження та оптичних систем орієнтації завдяки дії потужних лазерних імпульсів на чутливі елементи цих систем.
  14. Розробка і виготовлення перспективного зразка навчально-тренувального комплексу (тренажера) для бронетехніки. Виготовлення та налагодження промислового зразка тренажера на сучасній платформі.
  15. Полімерна кулеметна стрічка. Виготовлення кулеметної стрічки для кулемета Калашникова (ПКМ) з полімерних матеріалів, на заміну стандартної металевої стрічки.

Як повідомляв "Апостроф", Україна представила на міжнародній виставці оборонної та військової промисловості IDEX-2019 в ОАЕ нові зразки стрілецької зброї.