Названо кількість викрадених авто за 2018 рік: кияни ризикують найбільше

За даними Департаменту карного розшуку Національної поліції України в 2018 році на території України вкрадено 4092 автомобіля, з них - 25% машин викрадені в Києві, 10% - в Одеській області, і близько 9% - в Дніпропетровській області.

Про це говориться в матеріалі "Апострофа".

За даними поліції, протягом перших трьох місяців 2019 року в цілому по Україні вже викрали 766 машин, повернути власникам вдалося лише 250 машин (32,6%).

У той же час за даними Генпрокуратури ситуація приблизно така ж: 4405 випадків незаконного заволодіння авто, при цьому більше 22% транспортних засобів викрадено в Києві. За перші місяці 2019 року 21% викрадень з 794 зареєстровані в Києві.

У страхових компаніях попереджають про небезпеку викрадення і відзначають, що в групі ризику - дешеві авто вітчизняного виробництва та популярні японські та німецькі марки.

Відзначається, що найчастіше машини викрадають з парковок ТРЦ і дворів. Зазвичай викрадач користується способом сканування сигналу ключа, а після - перевозить авто в місце відстою. Вже далі перебиваються номери і авто або перепродують, або розбирають.

Страхові компанії вважають, що ситуація з викраденнями авто тільки погіршується, а основними причинами називають відсутність підземних паркінгів в новобудовах і високу вартість парковки. Також подешевшало комп'ютерне обладнання, яке використовується викрадачами. Незважаючи на все перераховане - державна система відеоспостереження розвивається дуже повільно. Страховики наголошують, що, якщо найближчим часом держава не втрутиться у ситуацію з угонами, то вартість страхового поліса може вирости.

"Потрібен глибокий аудит структури поліції і системи реєстрації транспортних засобів на предмет можливого сприяння кримінальному авто світу", - зазначається також у матеріалі.