RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

​День святої Ольги: історія, традиції і заборони в цей день

24 липня відзначається День святої рівноапостольної Княгині Ольги, яка внесла величезний внесок у прийнятті християнства на Русі.

Точна дата народження Княгині Ольги невідома. З літописів можна дізнатися, що народилася вона недалеко від Пскова, і ім'я у неї було Хельга, що в перекладі означає "священна". Одна з перших згадок про майбутню Княгиню - весілля Ольги з Київським князем Ігорем.

Про їх знайомство і кохання навіть збереглися стародавні цитати.

"Ігор, бажаючи перебратися через річку, побачив човен і покликав весляра до себе. Коли човен підплив до берега, князь побачив в ньому надзвичайної краси дівчину - це була Ольга. Вона переправила його на інший берег, і вони розлучилися, але князь так і не зміг забути розумних промов і прекрасного обличчя дівчини. Коли прийшов час одружуватися, Ігор захотів, щоб його дружиною стала саме та дівчина, і відправив за нею гінців до Псковської області. Так Ольга стала Київської княгинею. Незабаром у них народився син Святослав", - йдеться у літописі.

Протривав їх шлюб не довго, адже незабаром Князя Ігоря вбили древляни. Саме в цей момент Княгиня Ольга показала себе як жорсткий, хитрий політик і вмілий воєначальник. Після того, як древляни вбили Ігоря, їх правитель запропонував Ользі вийти за нього заміж, на що Ольга нібито погодилася. А коли посли прибули до Києва, вона наказала закопати їх живцем. Коли Ольга вирушила на могилу чоловіка на землі древлян - вона привела з собою військо, яке вбило 5000 чоловік. Решту села княгиня наказала спалити, а тих, що вижили продати в рабство. Формально в цей час влада належала вже її синові Святославу, але фактично Київською Руссю управляла вона.

При Княгині Ользі провели адміністративну реформу і розробили систему оподаткування. Саме вона стає засновницею кам'яного будівництва в Росії, а на той момент це небувале нововведення. Під час її правління також встановлюються межі кордону Київської Русі.

В середині 10 століття, Ольга знайомиться з християнством і знаходить в цьому мудрість і умиротворення. Вважається покровителькою християнської віри - вона стала проповідувати християнське вчення на Русі, звернула в віру багатьох людей, і саме за її правління починають будувати храми і знищувати язичницьку символіку.

Хрестили її в столиці Візантії - Константинополі. При хрещенні їй дали ім'я Олена, так як імені Ольга не було в християнській вірі.

Біля ікон Святої Ольги моляться про розраду вдови, а молоді дівчата просять вдалого заміжжя. Їй моляться, щоб уберегти себе і дітей від біди, а також про повернення чоловіка в сім'ю. Крім того, їй моляться про зміцнення віри новонавернених християн. Вона також вважається покровителькою матерів синів і вдів.

У цей день віруючі з ім'ям святої йдуть до церкви, щоб схилитися іконі своєї наставниці.

Є повір'я, що 24 липня настає час жнив і гроз. У цей день Святій Ользі моляться, щоб вона послала гарну погоду і допомогла скоріше закінчити жнива.

Дощі в цей день, обіцяють хороший улов рибалкам. Існує навіть народне прислів'я: "Грім прогримів - буде добре риба ловитися". А якщо на день Святої Ольги погода сонячна - хлібороби можуть очікувати багатий урожай.

Славно повір'ями, в цей день не можна лаятися (не тільки з іншою людиною, а й просто клясти долю/події/речі) і сваритися. А також ставити справи матеріальні (роботу по дому, рукоділля та ін.) Понад духовного.

Як повідомляв "Апостроф", 22 липня 2019 року відзначали відразу кілька цікавих свят.