RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Може бути гірше, ніж у 2008 році: озвучено тривожний прогноз по світовій фінансовій кризі

Епідемія коронавірусу в Китаїможе обернутися для світової економіки і економіки України, досить сильним ударом, навіть більшим, ніж криза 12-річної давнини.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Зокрема, з таким твердженням згоден директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров. Епідемія коронавірусу, написав він у соціальній мережі, може мати для світової економіки важчі наслідки, ніж фінансова криза 2008 року.

При цьому, глава Комітету економістів України Андрій Новак в розмові з "Апострофом" зазначив, що проблеми в економіці Китаю спостерігалися і раніше.

"Не можна говорити, що це (уповільнення ділової активності) - наслідок тільки коронавируса, але початок падіння світових цін на нафту сміливо можна віднести саме до нього", - заявив він.

При цьому, за його словами, після того як паніка, пов'язана з коронавірусом, спаде, тенденція уповільнення світового економічного зростання, швидше за все, збережеться.

Коронавірус, безумовно, вже вніс корективи в бізнес-процеси по всьому світу. Говорити про те, що буде далі, поки занадто рано, точніше, про це можна тільки гадати.

"Але потрібно відрізняти саму хворобу від нагнітання ситуація навколо неї, - сказав виданню експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян. - Треба розуміти, що на ринках завжди присутнє таке поняття, як економічний настрій, відповідно, інвестори можуть, як злякатися якогось факту, так і проігнорувати його. Тому паніка може призвести до кризи, а відсутність паніки у кризу не розвинеться".

За словами Кияна, вже зараз доставка більшості товарів з КНР заморожена.

"Відповідно, це обмежує розвиток самого Китаю. Також це впливає на ланцюжок постачання в інші країни, які залежать від китайських товарів, і Україна вже відчуває нестачу товарів з Китаю", - вважає експерт.

У свою чергу, директор економічних програм аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Анатолій Амелін вважає, що, можливо, ми вже є свідками початку нової глобальної фінансової кризи.

"Торгівля (попит і пропозиція) почне знижуватися. Китай скоротить інвестиційні програми, як всередині країни, так і зовні. Це відіб'ється на всіх економічних партнерах Китаю, в першу чергу, на США. Чи позначиться це і на борговому ринку, - написав експерт в Facebook . - Тут - головне почати, а далі картковий будиночок боргових бульбашок країн, що розвиваються і переоцінених публічних компаній швидко почне сипатися".

У той же час, за словами керівника аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital Олександра Паращия, говорити з якою-небудь мірою впевненості, що коронавірус стане тим самим "чорним лебедем" нової рецесії, ми не можемо.

"Він на те й "чорний лебідь", щоб з'явитися несподівано", - сказав він в коментарі "Апострофу".

При цьому, додав експерт, виключати того, що пандемія стане каталізатором фінансової кризи, не можна, тим більше, що передумови для такого кризи спостерігаються вже давно, і все тільки і шукають тригер, який його запустить.

Детальніше про те, як можлива криза через китайський коронавірус позначиться на економіці України, читайте в матеріалі "Апострофа": "Чорний лебідь" коронавірусу: чи приведе смертельна пандемія до світової кризи.