RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

У скільки обійдеться лікування коронавірусу в Україні: названо суму

В Україні лікування пацієнта, хворого COVID-19 обійдеться в суму в 5-10 тис. гривень, хоча в МОЗ українцям обіцяли безкоштовне лікування від коронавірусу.

Коронавірусом заражено понад 900 тис. осіб: що відбувається в Україні і світі (оновлюється)

Про це повідомляє "Страна".

Ті, хто вже зіткнулися з вірусом або підозрою на нього, розповідають, що спрацьовує така ж схема, як і з іншими хворобами - потрібно вносити "благодійний внесок", закуповувати за свої гроші списки ліків тощо.

"Так і до платних підключень до ШВЛ дійде. Якщо будуть, як в Італії, вибирати кого підключати, то шанси є не у тих, хто молодший і має більше шансів вижити, а у тих, чиї родичі більше заплатять", - намагаються іронізувати українці в соцмережах.

Лікарі кажуть: на безкоштовне лікування держава не виділила грошей. В результаті, багатьом українцям доведеться платити зі своєї кишені. Що може виявитися проблемою, якщо врахувати, що людей масово відправили у відпустки за свій рахунок.

При цьому вартість лікування - значна. Особливо, якщо хвороба протікає важко.

"Цифри можуть бути різні - від декількох сотень до декількох тисяч гривень на добу. Це тисячі, а то й десятки тисяч за весь курс лікування", - говорить глава Національної медичної палати Сергій Кравченко.

Наприклад, в Івано-Франківську підрахували вартість лікування, в сучасних реаліях.

"Ми в нашому закладі підрахували, що вартість лікування пацієнта, хворого COVID-19, становить від 5 тис. До 10 тис. гривень", - зазначив головний лікар Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Тарас Масляк.

Ще на етапі підготовки до спалаху коронавірусу в Україні в МОЗ пообіцяли: його лікування для громадян буде безкоштовним.

У випадку з інфекційними хворобами, які провокують епідемії і є соціально небезпечними, це загальноприйнята тактика - лікувати безкоштовно. Фінансові можливості у всіх громадян різні, але не надавати медичної допомоги (або надавати її в неповному обсязі) держава просто не може, так як є ризики стрімкого поширення хвороби.

Безкоштовне лікування від коронавірусу отримували також українці, які застрягли в інших країнах, зокрема, в Польщі і Італії.

Але, як виявилося, в Україні лікування від коронавірусу все ж у багатьох випадках коштує грошей. Ті, хто вже зіткнувся з самою хворобою або підозрою на неї, скаржаться, що їм довелося платити. Причому - чимало.

В Україні за останній час вже було кілька гучних скандалів, пов'язаних з "платним коронавірусом".

Наприклад, пацієнт одеської інфекційної лікарні заявив, що йому виписали список дорогих ліків, в результаті він витратив за два дні 25 тисяч гривень. Більшу частину цієї суми "з'їв" імуномодулятор по 8 тисяч гривень за ампулу.

"Якраз тримаю в руках викладку по коронавірусу від однієї зі столичних лікарень. Тут приблизно на тисячу гривень в день - ліки, крапельниці, трубки на випадок підключення до ШВЛ. Якщо випадок не важкий, трубки можна відняти, вийде набагато дешевше. Але базово все одно гривень 600-700. Тільки крапельниць тут гривень на 400, а без них явно не обійтися", - розповів заступник голови правління Українського медичного товариства Костянтин Надутий.

Якщо врахувати, що коронавірус в умовах стаціонару лікується, в кращому випадку, 10 днів, а то і більше, доведеться заплатити, мінімум, 6-7 тисяч гривень. Але може бути і значно дорожче.

Вартість лікування коронавірусу може варіюватися від декількох сотень гривень до кількох тисяч гривень на добу. Все залежить від тяжкості хвороби.

В "кошторис" входять антибіотики, препарати для інтоксикації організму, симптоматичного лікування, а також спеціальне обладнання, зокрема, підключення до ШВЛ.

У більш важких випадках рекомендована екстракорпоральна мембранна оксигенація (ЕКМО). Таких апаратів в Україні, за словами заступника міністра охорони здоров'я Ляшко всього 15 штук. Зараз до двох з них підключені важкі пацієнти в Олександрівській лікарні.

Витратні матеріали для такого обладнання обходяться в 3-5 тисяч євро на добу. Поки запас є, то для пацієнтів підключення безкоштовне, - стверджують лікарі. Але як буде далі - невідомо. З урахуванням, що на ЕКМО важкий пацієнт може бути і місяць, одних тільки витратних матеріалів потрібно на 90 тисяч євро.

Сергій Кравченко каже, що фінансування інфекційних відділень не поліпшилося, незважаючи на коронавірус.

"Держава фактично самоусунулася, тому платити доведеться пацієнтам", - відзначає він.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що станом на вечір 1 квітня в Україні зафіксовано майже 800 випадків коронавірусної хвороби.