RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Житель Криму жорстко висловився про паспорт РФ та звернувся до Зеленського

Севастопольський плавець-марафонець Олег Софяник подав заяву про вихід з громадянства Росії, яке його змусили отримати після анексії Криму.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Крим.Реаліі.

За його словами, це рішення чоловік прийняв після того, як 17 квітня російське прикордонного управління ФСБ відмовилося випустити його з анексованого Криму на територію материкової України, аргументувавши це наявністю у Софяника російського паспорта.

"У зв'язку з тим, що російська влада не випустила мене з Криму на материкову Україну, оскільки у мене є нав'язаний мені паспорт громадянина Росії - я звернувся до Міністерства внутрішніх справ Росії з вимогою про анулювання мого російського громадянства. Оскільки вважаю, що паспорт мені був виданий незаконно. Це нелегітимний документ", - пояснив Софяник.

Крім того він побоюється, що якщо продовжить залишатися на території Криму, то "його в будь-який момент можуть ув'язнити або покласти у психіатричну лікарню".

Софяник також висловив надію, що Офіс президента України Володимира Зеленського і апарат уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денисової допоможуть йому покинути Крим.

14 листопада 2019 року російські силовики затримували Олега Софяника на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонщиною. До цього він здійснив заплив від мису Лукулл (на заході Криму) до бухти Омега в Севастополі. Відстань в 30 км він подолав за 10 годин - без відпочинку і супроводу. Цей заплив Софяник присвятив 75-річчю депортації кримських татар.

Олег Софяник - відомий севастопольський плавець-марафонець, рекордсмен Книги рекордів України. Станом на травень 2012 року Софяник здійснив понад 50 марафонських запливів, найдовший з них - через Південно-Китайське море довжиною 350 км.

За радянських часів севастополець був дисидентом. За відмову від служби в армії і громадянства СРСР його примушували до психіатричного лікування.

Як повідомляв "Апостроф", колишній півзахисник сімферопольської "Таврії" Густав Свенссон розповів, як покидав Крим в 2014 році, коли він захоплювався російськими військовими.