RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Фінальний удар по Кремлю: Німеччина прийняла гучне рішення по "Північному потоку 2"

У Німеччині Федеральне мережеве агентство ФРН прийняло рішення відмовити компанії Nord Stream 2 AG у виведенні проекту з-під вимог оновленої Газової директиви ЄС.

Про це повідомляє Handelsblatt.

Регулятор німецького енергоринку ухвалив, що "Північний потік-2" повинен відповідати європейським нормам конкуренції, постачальник газу "Газпром" не може бути одночасно власником труби.

На практиці це означає, що навіть якщо газопровід буде добудований до кінця 2020 року, половину його потужності - 27,5 млрд кубометрів на рік з 55 млрд - російської газової монополії доведеться віддати незалежним постачальникам.

Виконати вимоги "Газпром" не в змозі: лише його родовища підключені до "Північного потоку-2", а крім того, жодна російська компанія не має права на експорт трубопровідного газу. Іншими словами, труба залишиться напівпорожньою.

Проект будували в розрахунку на "лазівку" в європейському законодавстві: спочатку вимоги газової директиви не поширювалися на морські трубопроводи. Єврокомісія в 2017 році запропонувала ліквідувати таку можливість, але прийняття поправок більше року блокувала Німеччина. Ситуація різко змінилася після втручання Франції, яка заявила про "стратегічні проблеми", які додасть Nord Stream 2 в напружені відносини Росії з ЄС.

У квітні 2019 року Європарламент переважною більшістю голосів (465 за, 95 проти та 68 утрималися) затвердив зміни законодавства і поширив газову директиву на морські трубопроводи, що приходять з третіх країн.

Нагадаємо, будівництво "Північного потоку-2" було зупинено в кінці грудня 2019 роки після введення санкцій США. На той момент укласти по дну Балтійського моря залишалося менше 200 км труби. Президент РФ Володимир Путін після переговорів з канцлером Ангелою Меркель 11 січня заявив, що проект буде добудований і запрацює не пізніше першого кварталу 2021 року.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, як лобісти "Північного потоку-2" приховали справжнє призначення проекту.