RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

День захисника України: історія і головні традиції свята

У середу, 14 жовтня, в Україні відзначають День захисника України, який з 2014 року офіційно замінив радянське свято 23 лютого. Також у цей день святкують Покрову Пресвятої Богородиці.

Покрова Пресвятої Богородиці 2020: що не можна робити 14 жовтня

"Апостроф" розповідає про історію свята та традиції дня.

Історія свята

На офіційному рівні День захисника України відзначають з 2014 року, згідно з указом 5-го президента Петра Порошенка.

"Я розумію, в силу інерції, багаторічної звички, жінки вітатимуть своїх чоловіків. Тут кожен може приймати своє рішення, але державно-політичного забарвлення день 23 лютого відтепер і назавжди позбавлений", - сказав Порошенко.

В цей день, також, святкують День українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці. Козаки вважали Богородицю своєю покровителькою і заступницею. Тому саме цей день вибрали для українського свята на честь захисників батьківщини.

Фото: telegraf.com.ua

Крім того, 14 жовтня також вважається днем створення Української повстанської армії (УПА) - військово-політичного підрозділу Організації українських націоналістів (ОУН).

Відзначимо, що в лютому 2015 року Порошенко ініціював встановлення Дня захисника України державним святом і неробочим днем. Пізніше Рада підтримала цю ініціативу. Так що сьогодні, 14 жовтня, в Україні - офіційний вихідний.

Традиції цього дня

В цей день в Україні вшановують усіх, хто коли-небудь захищав Україну і її незалежність. Мова йде не тільки про учасників АТО або ООС, а про всіх героїв різних епох історії України.

В цілому це день, коли необхідно згадати полеглих воїнів в результаті російської агресії, а також подякувати всім тим громадянам, які присвятили життя захисту української держави.