RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Купив після анексії: навколо голови КСУ назріває скандал через землю в Криму

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький не згадав у своїй декларації покупку в 2018 році земельної ділянки в селищі Кореїз в окупованому Криму. Однак, за рішенням Конституційного суду завідомо недостовірні відомості в декларації більше не є кримінальним злочином.

Про це повідомили журналісти програми "Схеми".

Як стало відомо під час журналістського розслідування, Тупицький ще до анексії Криму був власником будинку та земельної ділянки під ним в селищі Кореїз поблизу Ялти. Як свідчить документ з Єдиного держреєстру нерухомості Російської Федерації, в 2018 році він розширив свої володіння, оформивши ще одну ділянку біля будинку в свою власність.

Згідно з угодою Олександр Тупицький, який в 2018 році був заступником голови КСУ, придбав земельну ділянку у громадянина РФ Володимира Рісятова. У деклараціях судді за 2018 і 2019 рік ця покупка не відображена.

Попри те, що для українських чиновників законодавчо встановлено обмеження на взаємодію з незаконними органами, створеними на тимчасово окупованій території, договір купівлі-продажу землі в Криму Тупицький оформив за законодавством Російської Федерації. Це зафіксовано Федеральною службою державної реєстрації, кадастру і картографії РФ.

Журналістам "Схем" продавець ділянки, який має будинок в Криму по сусідству з Тупицьким, пояснив, що продажу фактично не було.

"Продаж-то ми оформили договором, але ця земля була не моя. Ось так я скажу", - розповів він.

Юристи пояснюють, що якщо суддя отримав в свою власність землю від іншої особи безкоштовно, выдповыдно до антикорупційного законодавства це може трактуватися як незаконний подарунок.

Подання суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації до недавнього часу було порушенням, яке визначалося статтею 366-1 Кримінального кодексу України. Саме цю статтю КСУ на чолі з Олександром Тупицький у вівторок, 27 жовтня, визнав неконституційною.

Як повідомляв "Апостроф", КСУ звернувся до президента України, прем'єр-міністру та голові Верховної Ради з приводу тиску на суддів з боку антикорупційних органів і політиків.