RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Яким буде великий Державний герб України: фото ескізу-переможця

У четвер, 19 листопада, Організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба України оголосив переможця. Ним став Олексій Кохан, який вже представляв в 1997 році даний ескіз великого Державного герба України, зараз Мінкульт укладе з ним відповідну угоду.

Про це повідомив на брифінгу міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, передає Укрінформу.

За словами глави Мінкульту, журі отримало 125 робіт, з яких до конкурсу було допущено 112 робіт.

"Після кількох турів голосування було визначено переможця. Другу премію не було призначено, проте було призначено третю премію. Переможцем став Олексій Кохан, з ним Мінкульт укладе угоду", - зазначив Ткаченко.

Міністр юстиції Денис Малюська додав, що наступним кроком стане підготовка технічного опису та юридичних нюансів використання проекту великого Державного герба, а потім до Верховної Ради буде подано відповідний законопроект.

Голова журі конкурсу - голова Українського геральдичного товариства, провідний науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім Грушевського НАНУ Андрій Гречило зазначив, що робота Олексія Кохана, яка стала переможцем у конкурсі на кращий ескіз, вже була відома раніше, але умовами цього конкурсу дозволялася участь робіт, представлених на попередніх конкурсах.

“Ця робота вже була представлена ще в 1997 році, і тоді навіть ішла на перемогу, але з різних причин той конкурс закінчився нічим. Кохан подав роботу без змін. І серед усіх вона виглядала найкраще. Ця робота виконана в авторському стилі, тут немає ніяких запозичених форм, чужих елементів. По-друге, вона якісно вирішена геральдично за змістом і за формою, якісно вирішена з художнього боку”, - сказав голова журі.

Він додав, що в роботі дуже добре композиційно відображена ідея соборності, єдності України - у фігурах Архангела Михаїла та Лева. Щодо козака з мушкетом, автор знайшов оригінальне рішення — цей козак знаходиться на хоругві, яка увінчує малий Державний герб.

Якщо розглядати цілий герб, за словами Гречила, він розповідає історію становлення Української держави.

Як повідомляв "Апростроф", 9 листопада в Україні відзначили День української писемності та мови. В цей день зазвичай нагороджують кращих українських літераторів і видавництва, які випускають літературу українською мовою.