RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Україні набрали чинності нові правила дорожнього руху: що змінилося

Віднедавна в Україні набрали чинності зміни до правила дорожнього руху, які затверджені постановою уряду №1105 від 11 листопада. Відповідно до них пішоходи в обов'язковому порядку повинні носити світловідбивальні елементи на одязі, а пасажири автомобіля зобов'язані пристібатися не тільки ременями безпеки. Крім того, з'являться нові дорожні знаки.

Про це повідомляє UBR.

Велосипедисти отримали більше прав

Зміни до ПДР дозволяють велосипедистам користуватися виділеною смугою для руху маршрутних транспортних засобів. З "дороги із смугою для руху маршрутних транспортних засобів" вона стала "дорогою, на якій по спеціально відведеній смузі здійснюється рух транспортних засобів за встановленим маршрутом, і велосипедистів". Рух такою смугою здійснюється попутно загальному потоку транспортних засобів.

Світловідбивачі для пішоходів

Пішоходи, які рухаються узбіччям дороги чи по проїжджій частині, тепер зобов'язані мати на своєму одязі світловідбивальні елементи в темний час доби і в умовах недостатньої видимості. Раніше ця норма мала рекомендаційний характер і допускала використання таких елементів "по можливості".

Нова норма чітко зобов'язує пішоходів позначати свою присутність на дорозі заздалегідь за допомогою спеціальних світловідбивальних елементів на одязі, які видимі водіям. Якщо раніше в разі ДТП за участі пішоходів могли висуватися різні версії, хто винен, то зараз, якщо водій каже, що не помітив пішохода, вина буде визначатися на підставі факту, чи були на одязі пішохода світловідбивальні елементи чи ні.

Засоби пасивної безпеки

Нові правила скорочують перелік осіб, які мають право не пристібатися ременями безпеки. Відтепер пристібатися зобов'язані не тільки водії і пасажири таксі, а також особи, які навчають водінню, але не перебувають за кермом. Раніше вони могли цього не робити.

Також пасажирів зобов'язали користуватися не тільки ременями безпеки, а й усіма "засобами пасивної безпеки (підголівниками, ременями безпеки, де їх установка передбачена конструкцією)".

Мотоцикл з коляскою в 16 років

Нові правила змінюють категорії деяких транспортних засобів. Мотоцикл з боковим причепом (т.зв. коляскою) перенесений з категорії В1 в категорію А. Це означає, що якщо раніше на такому виді транспорту можна було їздити з 18 років, то зараз це право є і у осіб молодшого віку: транспортними засобами категорії А дозволяють користуватися тим, кому виповнилося 16 років.

В окремих випадках дозволяється змінювати місце розміщення заднього номерного знака. Його можна розміщувати на додатковому устаткуванні, призначеному для тимчасової перевезення багажу або вантажу.

Також змінюються правила перевезення небезпечних вантажів, посилені вимоги до осіб, які навчають водінню, а також до транспортних засобів, які використовуються для навчання.

Заміна знаків

В Україні з'явиться новий дорожній знак. Так, застережливий знак 1.40 "Кінець дороги з удосконаленим покриттям" замінюється новим знаком "Зміна дорожнього покриття".

Всього проводиться три заміни знаків як візуально, так і їх назв.

Замінюється табличка до дорожнього знаку 7.5.8

Замінюється розпізнавальний знак "Інформаційна таблиця небезпечного вантажу".

Також заборонений знак 3.13 "Рух транспортних засобів, що перевозять вибухівку, заборонено", отримує нову назву "Рух транспортних засобів, що перевозять вибухові і легкозаймисті вантажі, заборонено".

Відповідно до нових правил дорожнього руху учні автошколи повинні мати з собою медичну довідку, оформляти яку доведеться тепер заздалегідь.

Ці зміни є дев'ятою редакцією правил дорожнього руху зразка 2001 року і вважаються досить суттєвими порівняно іншими змінами, внесеними до постанови Кабміну №1306 від 10 жовтня 2001 року.

Як повідомляв "Апостроф", у Верховній Раді зареєстрували кілька законопроектів, які можуть істотно ускладнити життя українським водіям.

До слова, в Україні автовласників чекає новий податок, який їм доведеться заплатити при продажу чи обміні транспортного засобу більше одного разу впродовж року. Податком обкладатиметься отриманий дохід.