RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Загнали себе в глухий кут: озвучено сумний прогноз з наслідків локдауну в Україні

Ще навесні, ввівши жорсткий карантин на два з половиною місяці, Україна загнала себе в глухий кут, адже зараз, коли щоденних випадків захворювання на коронавірус значно більше і локдаун дійсно виправданий, економіка не має навіть мінімальної подушки безпеки.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

У березні, коли кількість хворих обчислювалася десятками і сотнями в день (нехай і з поправкою на кількість зроблених тестів, про які можна вести окрему розмову), не працював нічого. Готельно-ресторанний бізнес, вантажоперевезення, роздрібна торгівля, кінотеатри і концертні зали, туризм і багато інших сфер - все "замерзло", сотні тисяч людей залишилися без зарплат.

Допомога малому бізнесу від держави звелася до кредитної програми "5-7-9", яку багато підприємців сприйняли як глузування: отримати кредит під 5%, коли твій бізнес працює - це одна справа, а коли він закритий або в будь-який момент може знову схлопнутися через локдаун - "трохи" інше.

При цьому час, який потрібно було витратити на підготовку медичної системи для боротьби з епідемією, було витрачено вкрай нераціонально. Про це свідчать ситуація з киснем і панічні директиви на місця зі створення додаткових місць для лікування тяжкохворих з коронавірусом.

Тепер же локдаун дійсно потрібно вводити: кількість хворих обчислюється десятками тисяч, а місць в лікарнях майже не залишилося, але на цей раз у України немає навіть малої "подушки безпеки". Тому уряд тягне до останнього, але схоже, що від цього всім буде тільки гірше. Оскільки введення повномасштабного карантину в листопаді - це одні цифри економічних втрат, а ось закриття всього вже напередодні новорічних свят - зовсім інші.

"Це може виявитися дуже страшним локдауном, гірше, ніж навесні. Як на мене, це фатально. Ми просто не встанемо - ані в плані бюджетних ресурсів, ані в плані бізнесу. А бізнес - це ті перші люди, до яких ми йшли навесні за підтримкою і допомогою в медичній системі ", - вважає нардеп від фракції "Голос" Соломія Бобровська.

Лікар-імунолог Андрій Волянський контстатував, що реальних кроків для мінімізації жертв коронавірусу в Україні не робиться.

"Природно, що люди хворіють і вмирають, тому потрібно ці жертви мінімізувати, а це не робиться. Ми граємо вже півроку в зірницю, ми розфарбували країну, і що далі? Що нам дав адаптивний карантин? Нічого не дав. Потрібно в першу чергу захищати не всіх, а вразливих, тобто групи ризику. а дітям і молодим людям рано чи пізно все одно доведеться перехворіти ", - зазначив він.

Раніше "Апостроф" писав, що згідно з бюджетом 2020 року, остання редакція якого була затверджена в квітні з урахуванням реалій, що диктуються коронавірусом, його дефіцит повинен скласти 7,5% ВВП або 298 мільярдів гривень. Закривати "діру" могли за рахунок надходжень від МВФ, але їх цього року не буде, що відкрито визнають у владі.

Напевно можна було б отримати гроші за рахунок надходження від митних зборів, але звідки їм взятися, якщо весь бізнес стане на паузу? Тому цілком можливо, що Україна увійде в 2021 рік з величезною діркою в бюджеті. Ще одна жирна галочка в довгому списку невдач чинного керівництва країни.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Гірше злочину: до чого призведе помилка Банкової з весняним карантином.