RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Різдво 2021: історія свята, головні традиції і заборони

Різдво Христове, яке православні східного обряду, відзначають 7 січня, є одним з найважливіших і найбільш шанованих свят у православ'ї. Це дата початку нової епохи для людства, і наш календар відраховує ось уже третє тисячоліття саме з цього моменту.

Готуємо Різдвяну кутю з пшениці з цукатами: простий рецепт і поради

"Апостроф" розповідає про історію свята, його головні традиції і заборони.

Цей світлий день святкують всі - дорослі і діти, віруючі і невіруючі, оскільки це добре, мирне, світле свято, яке має багату історію.

Народження Сина Божого

Про дату народження Ісуса Христа тривають суперечки не одне століття і навіть серед церковних служителів. Вважається, що син Божий з'явився на світ у травні в Віфлеємі. Через різницю в календарях цей день відзначають 25 грудня і 7 січня.

Народження Ісуса Христа здійснилося, як відомо, тихо і непомітно: Марія і Йосип, прийшовши на перепис в Віфлеєм, не знайшли місця в готелі і зупинилися в печері для худоби (вертепі), де вночі і народився Немовля Ісус.

Першими до печери прийшли прості пастухи, яким, за свідченням євангелістів, розповіли про велику радість ангели. А в небі загорілася яскрава зірка - Віфлеємська, яка до цього часу є одним з головних символів Різдва.

Ця зірка і привела через деякий час до Віфлеєму трьох мудреців (волхвів) зі сходу. Історія зберегла навіть їх імена: Гаспар, Валтасар і Мельхіор. За допомогою розрахунків і древніх пророцтв вони дізналися про те, що має народитися Спаситель світу, і принесли Йому свої дари: золото, як символ царської влади, пахучі смирну і ладан. Ці дари волхвів досі зберігаються в монастирі на горі Афон.

Зараз Різдво - офіційне свято, а разом з тим - це тихе родинне свято в багатьох країнах світу.

Традиції Різдва 7 січня

Вранці 7 січня прийнято вітатися фразою "Христос народився!", на яку відповідають "Славімо його!". У цей день обов'язково треба прийти на святкову молитву до храму, а також ходити в гості до родичів або кликати до себе.

Різдвяні гостини повинні бути багатими - напередодні відзначається Святвечір, який є останнім днем посту, тож на свято господині готують шинку, ковбасу, яйця, холодець, печуть пироги і пригощають дітей.

Обов’язковою різдвяною традицією є Коляда — звичай, під час якого групи колядників піснями славлять господарів і зичать їм щастя, здоров’я та достатку. По закінченню співу, господарі виносять колядникам солодощі і обдаровують грошима.

Традиційно в Україні колядують діти, дорослі парубки та дівчата, от починають колядувати не в усіх місцевостях одночасно.

Вважається, що чим більше колядників відвідає оселю, тим щедрішим буде для родини рік.

Давнім та унікальним різдвяним звичаєм є ходіння з вертепом - мініатюрним ляльковим театром, розміщеним в спеціальному коробі, а також великої популярності в Україні набув і живий вертеп, в якому ролі різних персонажів виконують живі люди. Неодмінний атрибут вертепу — різдвяна зірка. Її вважають символом радості, саме вона несе новину про народження Ісуса.

Що не можна робити в Різдво

  • 6 січня на стіл готують 12 пісних страв, а вже 7 січня – дозволяється вживати скоромну їжу: рибу, м’ясо, вино, адже Різдвяний піст закінчився.
  • Одна з найголовніших заборон Різдва: у цей день жодна зі страв не повинна залишитися недоторканною.
  • Не можна прибирати зі столу страви аж до самого настання Різдва 7 січня.
  • Не прийнято у Різдво Христове вдягати старий одяг.
  • У свято Різдва Христового, як і в інші великі релігійні свята, не можна працювати. Жінкам не можна шити, прати, прибирати, виносити сміття з хати. Чоловікам – хід на полювання чи риболовлю. Це потрібно робити заздалегідь до свята.
  • У Різдво не можна сваритись, особливо за столом.
  • У Різдвяний день не можна забувати про милосердя, потрібно приводити до себе гостей і ходити в гості.

Як повідомляв "Апостроф", увечері 6 січня, з появою в небі першої зірки, православні християни в Україні сідають за святковий стіл, накритий традиційними пісними стравами, щоб відзначити переддень Різдва - Святвечір. Починаючи з цього дня, заведено прославляти народження Христа колядками.