RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Компенсації обіцяють всім: хто оплатить Україні військовий збиток на Донбасі

Відповідно до законопроекту "Про державну політику перехідного періоду", розробленому Міністерством реінтеграції, Російська Федерація як держава-агресор несе відповідальність за матеріальний і нематеріальний збиток, нанесений під час бойових дій на Донбасі

"Апостроф" розбирався, для кого передбачені компенсації та як Україна має намір домагатися їх виплати.

Як відомо, законопроект Мінреінтеграціі було розроблено в кінці 2020 року, зараз він проходить експертну оцінку з боку уряду, вчених і прокуратури. Завершитися експертиза повинна до 5 лютого, після чого, з урахуванням пропозицій всіх відомств, документ потрапить на розгляд парламенту.

Згідно із законопроектом, Російська Федерація як держава-агресор несе відповідальність за матеріальний і нематеріальний збиток, заподіяний Україні, юридичним і фізичним особам. Відшкодовувати ці збитки "в повному обсязі" теж повинна Росія.

Як саме Україна збирається домагатися виплати репарацій - невідомо. У законопроекті лише сказано, що наша країна "всіма можливими засобами сприяє відшкодуванню матеріальної та моральної шкоди", заподіяної РФ.

Детальніше про те, як влада збирається повертати Донбас читайте в матеріалі "Апострофа": Репарації від Росії і музей жертв РФ в Донецьку: як влада планує реінтегрувати Донбас