RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Часто нічого не платять: названо дві проблеми з працевлаштуванням в українському IT-секторі

Влада ініціювала проведення в Україні експерименту з працевлаштування безробітних - в Києві в рамках пілотного проекту планують їх безкоштовно навчати IT-спеціальностям з гарантією подальшого працевлаштування. Таке рішення було прийнято на засіданні Кабінету міністрів України 20 січня.

Експерти розповіли в коментарі "Апострофу", наскільки дана ініціатива уряду доцільна та життєздатна.

За словами експерта з ринку праці Анни Шкумат, IT-сектор, на відміну від багатьох інших сфер української економіки, не постраждав від пандемії коронавірусу. Більш того, галузь останнім часом навіть зросла і гостро потребує фахівців.

Однак поки незрозуміло, як буде проводитися відбір на курси, хто зможе претендувати на навчання, скільки осіб отримають нові спеціальності в рамках цієї програми

Також проблемою, яка може звести нанівець експеримент влади, є готовність або, скоріше, неготовність багатьох роботодавців надати роботу тим, хто закінчить курси в рамках оголошеної програми.

"Не кожен роботодавець готовий брати "джунів" (прийнятий розподіл в середовищі програмістів на "джунів", "мідлів" і "сеньйорів"- новачків, фахівців середнього рівня і просунутих від англійського, відповідно: Junior, Middle і Senior, - "Апостроф" ). Скільки буде людей - 20? Стільки працевлаштувати можна, якщо будуть у уряду з деякими організаціями меморандуми або контракти. Якщо ж це буде 200 осіб, то потрібно задуматися, куди вони будуть працевлаштовуватися", - говорить Анна Шкумат.

При цьому великі труднощі з працевлаштуванням є у "айтішників", які вже мають кваліфікацію, особливо, якщо йдеться про все тих же "джунів". Кілька людей на умовах анонімності (вони не залишають надії отримати роботу в цій сфері) розповіли "Апострофу" свої сумні історії про марні пошуки роботи.

Крім того, що є проблема з працевлаштуванням таких фахівців, навіть, якщо їх приймають на роботу, то найчастіше вона виявляється стажуванням, нерідко неоплачуваним, або йдеться про випробувальний термін, іноді також без оплати (або з символічною оплатою), що триває кілька місяців.

Більше про проект влади і перспективи його втілення в життя читайте в матеріалі "Апострофа": "Новий прожект влади: як безробітні стануть безробітними програмістами".