Третя хвиля коронавірусу буде важкою, потрібно готуватися до десятків тисяч хворих - Зоряна Скалецька

Зоряна Скалецька Фото: Апостроф

В Україні розпочалася третя хвиля коронавірусу, і новий спалах може бути значно складнішим за попередній. У сусідній Польщі прогнозують, що за оптимістичних обставин добовий приріст нових хворих сягне 20 тисяч. Тому, незважаючи на старт вакцинації, українці не повинні нехтувати правилами захисту і дотриманням соціальної дистанції.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TVзаявила міністерка охорони здоров’я у 2019-2020 роках Зоряна Скалецька.

"Я прошу всіх одразу розділяти: вакцинація – це процес, де на першому етапі ми вакцинуємо людей з хронічними захворюваннями, які перебувають у групі ризику. Вони більше за всіх потрапляють на госпіталізацію. Вакцинація потрібна, щоб зменшити тиск на медичну систему. Але це не виключає дотримання всіх правил. І я всіх дуже прошу: маски, дезінфекція, дистанція, перебування на повітрі та провітрювання приміщень. Це настільки критично, тому що вакцинація вплине на наше життя за рік-два. Зменшення тяжких перебігів буде швидшим для тих людей, які будуть провакциновані. Для всіх інших залишаються ті самі правила і обмеження в тому числі", - наголосила Скалецька.

Примітно, що нова хвиля коронавірусної інфекції буде сильніша за осінній спалах. У Польщі прогнозують, що за оптимістичних обставин денний приріст нових хворих сягатиме біля 20 тисяч.

"На сьогодні науковці, які вивчали ситуацію, кажуть, що друга хвиля була сильніша за першу. Зараз вони вже бачать прогнози, що третя хвиля може бути сильнішою за ту, що була восени. В Польщі, наприклад, яка дуже близько до нас є, кажуть, що, за оптимістичними прогнозами, це буде десь 20 тисяч хворих на день. За песимістичними – 40 тисяч на день. Вони вже зараз повертають перепрофільовані ліжка. В Україні ми маємо працювати на випередження. Ми повинні розуміти, що на сьогодні є досить багато підозр - МОЗ ще проводить збір доказів та підтвердження фактів – наявності тих штамів, які були в Німеччині, а у Польщі та Східній Європі активно поширюються", - додала екс-очільниця МОЗу.

Незважаючи на те, що хвороба не відступила, українці суттєво розслабилися.

"На сьогодні в нас більшість людей уже розслабилися. Мені в Інстаграм чи Фейсбуці написали, що люди втомилися боятися. З однієї сторони – так. Але з іншої сторони, проблема нікуди не поділася, тому зараз ще більше уваги треба приділяти дистанції, захисту і маскам", - резюмувала Скалецька.