RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Сьома річниця аварії літака ІЛ-76 під Луганськом: як загинули десантники і хто збив літак

У понеділок, 14 червня, виповнюється 7 років від дня катастрофи українського військово-транспортного літака Іл-76МД над Луганськом. Він був збитий ракетами, запущеними бойовиками з переносного зенітного ракетного комплексу (ПЗРК), загинуло 49 осіб - 40 бійців 25-ї окремої повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу.

"Апостроф" розповідає, що відомо про катастрофу.

Що передувало трагедії

Влітку 2014 року аеропорт Луганська був одним з головних стратегічних об'єктів на Луганщині. Бійці 80-ї львівської десантної бригади тримали оборону, але були оточені сепаратистами.

На початку червня командування АТО прийняло рішення про збільшення кількості сил там, щоб в майбутньому відрізати Луганськ від російського кордону. Це повинно було здійснитися за рахунок сил десантного підрозділу 25-ї дніпропетровської бригади.

Що сталося з літаками

Захисників Луганського аеропорту планували підсилити 40 десантниками і трьома БМД-2. 13 червня на Дніпропетровському аеропорту сформували зведену парашутно-десантну роту 25-ї бригади. До Луганська бійців і техніку мали доставити три літаки Іл-76МД.

Вночі 14 червня вони з десятихвилинним інтервалом вилетіли з Дніпропетровська. Перший літак успішно сів в Луганському аеропорту, а другий - був збитий під час заходу на посадку.

Як встановило розслідування, на висоті близько 500 метрів в літак влучила ракета переносного зенітного комплексу (ПЗРК) "Голка". Неподалік від місця катастрофи знайшли дві відстріляні труби від цього комплексу (другу пілоти змогли нейтралізувати тепловою пасткою). На думку експертів, Іл-76МД міг бути обстріляний ще і зенітно-артилерійською установкою.

В результаті атаки літак втратив крило, загорівся і впав в п'яти кілометрах на схід від Луганська. Всі, хто перебував на його борту, загинули. Згідно з висновками судмедекспертів, багато тіл були буквально розірвані навпіл або втратили кінцівки.

Отримавши інформацію про атаку на літак, третій Іл-76 розвернувся і повернувся до Дніпропетровська.

Хто збив ІЛ-76

У 2017 році СБУ оприлюднила результати свого розслідування, за даними якого, організатором груп по ПЗРК був тодішній командир "батальйону "Зоря" Ігор Плотницкий, його заступник Андрій Патрушев, а також командир групи "Витязь" Олександр Гуреєв.

СБУ опублікувала аудіозапис переговорів, де бойовики перемовляються про збитий літак і домовляються вивезти його залишки на металобрухт. Їх дії кваліфіковані як теракт.

Також СБУ встановила причетність до злочину російської приватної військової компанії "Вагнера", яка з кінця травня 2014 року діяла на Луганщині.

За даними української спецслужби, злочинний наказ віддав безпосередньо командувач 58-ю армією ВС РФ генерал-майор Євген Нікіфоров, якого в той час відправили у відрядження на Донбас для виконання військових завдань.

Справа генерала Назарова

У той же час відповідальність за смерть 49 військовослужбовців поклали також і на екс-начальника штабу антитерористичної операції на сході України генерал-майора Віктора Назарова, якого 27 березня 2017 року засудили до семи років в'язниці за недбале ставлення до військової служби в бойових умовах.

Причина в тому, що він нібито проігнорував одразу кілька попереджень розвідки і СБУ про те, що в районі Луганського аеропорту діють дві групи противника з ПЗРК.

Своєю чергою Назаров вину не визнав, наполягаючи, що зведення, які тоді надходили від розвідки, часто суперечили одне одному. На суді він також апелював до того, що збитий Іл-76МД сам демаскував себе при заході на посадку, коли не вимкнув аеронавігаційні вогні (свідки це підтвердили).

Верховний суд виправдав Віктора Назарова

У травні 2021 року Верховний суд виправдав українського генерала Віктора Назарова, визнавши, що в його діях немає складу кримінального злочину.

Читайте також матеріал "Апострофа": Мене хотіли принести в жертву за 49 загиблих - генерал Віктор Назаров.