Катаклізмів буде ще більше: еколог попередив про жорсткі наслідки глобального потепління

Фото:

Ні для кого не секрет, що темпи змін в глобальному кліматі планети починають набирати тривожну динаміку. Це стосується абсолютно всіх куточків Землі, включаючи Україну. Повені, аномальні урагани, смерчі, торнадо, пилові бурі та лісові пожежі. Це далеко не весь список природних катаклізмів. Всі вони були відомі і раніше. Однак, деякі з них були для України екзотикою, а зараз вони стали цілком звичні.

Така тенденція триватиме, і швидкість зміни кліматичних умов буде лише наростати. Про це розповів в ефірі "Апостроф Live" на "Апостроф TV" еколог Володимир Борейко.

На його думку, одну з ключових ролей в цій тривожній динаміці грає нинішня діяльність людини. Зокрема - вирубка лісів і осушення боліт.

При цьому пункт про дерева більшість прекрасно розуміють, однак про болота, у деяких громадян, можуть виникнути питання.

Справа в тому, що термін "легені планети", насправді, більшою мірою повинен застосовуватися саме до боліт, а не до лісів. Тому їх осушення заради додаткових площ під забудову - це дуже небезпечна практика.

"Так, я вважаю, що таких катаклізмів буде більше. Є даність, що в Росії в районі Москви протягом останніх 80 років температура збільшилася на чотири градуси. Так само і у нас. Температура буде зростати, тому держава повинна негайно вживати заходів, які б стримували це потепління.

По-перше, треба заборонити вирубку лісів. По-друге, не осушувати болота, а знову їх відроджувати. Чи не рубати дерева біля річок. Дуже багато таких кроків, які треба робити негайно. Але, на жаль, цього поки не робиться, і ми можемо опинитися в такому кліматі, що просто не можна буде влітку жити", - заявив еколог і додав, що умовна "точка неповернення" ще далеко, що дає нам можливість для того, щоб виправити ситуацію.

"Точка дуже далеко, до неї ще дістатися треба. Якщо ми зможемо хоча б зберегти ті болота, які у нас є, не осушувати, то ми не постраждаємо в плані сільського господарства.

Якщо у нас річок не стане, а це реально, то сільське господарство України буде в колапсі. Це головна загроза. Не те, що якісь молюски з'явилися або піраньї - це все бла-бла. Треба говорити серйозно. Українське сільське господарство просто не буде конкурентоспроможним на ринку і буде в колапсі.

На жаль, держава не думає. Точніше, вона думає про те, як роздавати і продавати землю. А як її вберегти - про це ніхто не думає ", - резюмував Володимир Борейко.

Детальніше читайте в матеріалі порталу "Апостроф": "Україна йде до такого клімату, що влітку можна буде жити - еколог".