RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

11 травня

10 травня

Всі новини

Пенсійна реформа в Україні: у Раді назвали недолік накопичувальної системи

Відповідно до нової пенсійної реформи в Україні передбачається введення накопичувальної системи пенсій. Хоч законопроєкт і гарантує збереження накопичень, проте є суттєвий недолік - треба нагляд.

Про те, чи пенсійна реформа гарантує стовідсоткове збереження накопичених коштів на рахунках, розповіла голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

За її словами, редакція законопроєкту до другого читання передбачає стовідсоткове гарантування збереження цих коштів державним бюджетом.

"У накопичувальної системи є така вада: їй необхідний нагляд. У нас потужна система нагляду була створена лише над банківською системою – Нацбанком. Небанківський фінринок наглядався надзвичайно погано: не створено те, що називається пруденційний нагляд – це коли нагляд здійснюється за рахунок контролю над активами, створення фінзвітності, а також наявності певних традицій регулювання", - пояснює Третьякова.

Наразі вже ухвалено закон розширення повноважень Нацкомісії з цінних паперів щодо нагляду. Відповідний проєкт закону № 5865 прийнято за основу 14 грудня 2021 року.

"До слова, австрійські експерти, з якими ми консультувалися, на тему традиційного нагляду говорили нам, що для того, аби виростити професійного інспектора з нагляду, потрібно п’ять років виховувати його у цій структурі. Нацбанк має такі традиції. Отже, у нас на сьогодні є два регулятори. До цієї системи потрібно ще підключити Фонд гарантування вкладів, аби захистити ці накопичувальні рахунки так само, як депозити", - розповіла народна депутатка.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, як українці наповнюватимуть Пенсійний фонд: Верховна Рада назвала два джерела.