RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Що робити, якщо зник мобільний зв'язок: чотири способи повідомити про себе

Українцям розповіли, які існують альтернативні способи комунікації між абонентами за умови, якщо внаслідок бойових дій зник мобільний зв’язок.

Інструкцію публікує прес-служба Держспецзв’язку з посиланням на експертів ДСНС.

Громадян попередили, якщо смартфон тривалий час знаходиться за межами дії мережі мобільного оператора - необхідно перевірити його справність.

Якщо телефон працює - це свідчить про відсутність мережі на певній території. Окрім цього, як нагадують у Держспецзв’язку, можуть бути проблеми лише з одним з оператором, якщо внаслідок бойових дій була пошкоджена вежа або обладнання.

За відсутності мобільних мереж, для здійснення екстрених викликів та зв’язку між абонентами українці можуть користуватися альтернативними способами комунікації:

  • стаціонарний дротовий зв’язок.
  • комунікація за допомогою месенджерів Viber, WhatsApp, Telegram, Signal, Messenger Facebook, Instagram, які працюватимуть за умови підключення до мережі Інтернет або Wi-Fi. Якщо вам потрібно через месенджери викликати екстренні служби - заздалегідь на офіційних каналах зв’язку подивіться номера телефонів, за якими можна зателефонувати.
  • мобільні телефони як засоби радіозв’язку. Необхідно попередньо встановити на смартфон такі додатки Voxer Walkie Talkie, Walkie Talkie або Two Way: Walkie Talkie. Перевага в тому, що ви можете бути на зв’язку одразу з кількома людьми. Однак на вашу частоту може зайти будь-яка особа. Радіус дії таких месенджерів через Bluetooth варіюється від 60 до 100 метрів.
  • якщо немає мобільного зв’язку та підключення до Інтернету/Wi-Fi - здійсніть переміщення до найближчого об’єкту, який обладнано засобами стаціонарного телефонного зв’язку та/або радіозв’язку. Зокрема, мова йде про відділення пошти, пожежно-рятувальні частини, відділки поліції, станції швидкої медичної допомоги, представництва інших силових відомств.

Раніше ми розповідали, що треба робити громадянам, якщо зникли українські телеканали.