RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Військовий облік у воєнний час: що загрожує ухилянтам

У зв'язку з війною в Україні, з першого дня військових дій у нашій країні було оголошено загальну мобілізацію – за порушення законодавства про військовий облік ухилянтів чекає адміністративна відповідальність.

Про це йдеться у Кодексі України про адміністративні правопорушення.

Відповідно до ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку - тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн.).

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період - тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти (850 грн.) до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн.)".

Таким чином, передбачена адміністративна відповідальність, як і у мирний час, але наразі діє ч.2 ст. 210 КУпАП, максимальний штраф становить - від 850 грн. до 1700 грн.(оскільки з 24 лютого діє особливий період). Слід зазначити, що до відповідальності Вас зможуть притягнути при особистій явці у ТЦКСП(військомат).

У разі відсутності реєстрації військовозобов'язаний може бути попереджений про необхідність поставлення на облік. У разі неявки особа може бути притягнута до кримінальної відповідальності після отримання письмового попередження.

Відповідно до ч.1 ст. 337 КК України, ухилення військовозобов'язаного від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, карається штрафом 8500 грн. Кримінальна відповідальність встановлюється тільки після письмового попередження керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України. Таким чином, кримінальна відповідальність настає лише після невиконання законодавства про військовий облік, якщо до цього було письмове повідомлення від зазначених посадових осіб.

Раніше ми писали, як мережеві аферисти "допомагають" втекти від мобілізації.