RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Погано підготував авантюру: британський експерт назвав ключову помилку Путіна в Україні

Президент Росії Володимир Путін, який розв'язав повномасштабну війну в Україні, вплутався в цю небезпечну авантюру, дуже погано підготувавши її через свої ілюзії.

Таку думку висловив почесний професор військових досліджень у Королівському коледжі Лондона Лоуренс Фрідман, який написав нове дослідження про командування у військових конфліктах, пише Guardian.

Він зазначив, що до війни в Україні Путін досить ефективно застосовував військову силу - у Чечні, Криму, Грузії та Сирії. Однак його підхід до війни в Україні явно хибний.

"Ви маєте припустити, що він не усвідомлював, на яку авантюру йшов. Він щиро думав, що Україна впаде досить швидко, і важко зрозуміти, чому", - пише Фрідман.

Він додав, що навіть іноземні аналітики, які сумнівалися, що українські військові зможуть успішно воювати з Росією, не вірили, що український народ здасться.

Однак Путін розглядав свої дії як "спеціальну військову операцію" і був упевнений, що вона триватиме кілька днів. Щойно цей план зазнав невдачі, росіяни опинилися у програші.

Ключовою невдачею, на думку Фрідмана, було те, що хоча російська розвідка широко проникла в Україну, ключові постаті навколо Путіна не розуміли Україну.

"З експертами по Україні в Росії, схоже, не консультувалися. Схоже, що Путін розмовляв зі своїми товаришами з ФСБ та ГРУ, які поділяли його забобони", - вважає експерт.

На його думку, Путін не сприймає всерйоз ані Україну, ані її президента Володимира Зеленського, і був упевнений, що він піде на угоду з ним.

В основі проблем глави РФ, на думку Фрідмана, лежить жорстко ієрархічний характер прийняття рішень Кремлем і те, що ті, хто перебуває на вершині, не беруть на себе відповідальності за свої помилки.

"Немає жодних стимулів говорити правду на місцях вищому командуванню. Високопоставлені військові – такі люди, як міністр оборони Сергій Шойгу та начальник Генштабу Валерій Герасимов – усі є частиною внутрішнього кола. Вони звільнили багато генералів, тепер вони знають, що є проблема. Але проблема не у них. Це завжди хтось інший", - зазначив Фрідман.

Як писав "Апостроф", раніше британський експерт пояснив, чому не потрібно підривати Керченський міст .