RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Чи можна виїхати з України невійськовозобов'язаному чоловікові із судимістю: відповідь юристів

Навіть не зважаючи на широкомасштабну війну, яку розпочала Росія в Україні, невійськовозобов'язаний чоловік з судимістю мобілізації не підлягає. Але перетнути кордон він все одно не зможе.

Про це інформує сайт consultant.

Відповідно до Правила перетинання державного кордону громадянами України, на період дії правового режиму воєнного стану чоловікам - громадянам України, віком від 18 до 60 років, а також жінкам-військовозобов'язаним обмежено виїзд за межі України, крім військовозобов'язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

П.6 ч.6 ст.37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" передбачає виключення з військового обліку військовозобов'язаних, які раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину. Тож на пункті пропуску прикордонники людину просто можуть не пропустити, оскільки зняття з військового обліку у зв'язку з судимістю не є підставою, яка б дозволяла виїхати за кордон.

Виїхати з України можна лише, якщо у військовому квитку записано: "Визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку".

Можливість перетину кордону відповідно до наявних документів можна уточнити у працівників прикордонної служби Волинський прикордонний загін: тел. (033) 272 09 20; Львівський прикордонний загін: тел. (032) 239 01 23.

Консультацію щодо питань перетину кордону зі Словаччиною й Угорщиною можна отримати за номером (067) 181 4267. Отримати консультацію щодо питань перетину кордону із Румунією і Молдовою у межах Чернівецької області можна у Чернівецькому прикордонному загоні за номером (037) 259 1949; у межах Вінницької області - у Могилів-Подільському прикордонному загоні за номером (043) 376 0141.

Нагадаємо, громадян України з інвалідністю ІІІ групи можуть мобілізувати, але лише за їхньою згодою.