RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

В Україні світить покарання за збирання дров у лісі: який штраф можуть виписати

Через війни, розв'язану Російською Федерацією, опалювальний сезон в Україні може опинитися під загрозою. Тому в країні серйозно зріс попит на дрова. З цієї причини дуже актуальним стало питання, чи можна збирати дрова та сухостій у лісі та чи не загрожує за це покарання.

Про це пише "ТСН".

У Лісовому кодексі статті 69 йдеться про те, що на виділеній ділянці лісу використовувати лісові ресурси можна лише за наявності спецдозвілу – лісорубного квитка або лісорубного дозволу.

У цьому ж кодексі йдеться про те, що українці можуть бути у лісах державної та комунальної власності, а також за згодою власника у лісах приватної власності безоплатно без видачі спецдозволу збирати для свого споживання дикорослі трав'яні рослини, квіти, ягоди, горіхи, гриби тощо, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законами нашої країни.

Читайте також: Частини українців у опалювальний сезон безкоштовно дадуть дрова: хто може отримати

У Лісовому кодексі йдеться про те, що мертві, сухі та повалені дерева або їх частини, які через ураган, снігопад та вітер лежать на поверхні ґрунту належать державі, тому їх можна використовувати лише власникам лісів або постійним лісокористувачам шляхом заготівлі сировини. Зібрати можна лише ті ресурси, які передбачені спеціальним білетом.

Не маючи додаткових документів, у лісах українці можуть збирати лише листя, хвою, кору, дрібні гілки – лісову підстилку.

Відповідно до статті 185 Кримінального кодексу, за збирання сухостою, відмерлих гілок або інших частин дерева на території лісового фонду, громадян загрожує штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи в 80-240 годин, виправні роботи на строк до двох років та арешт від 6 місяців до 3 років.

Відповідно до статті 65 КУпАП "Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур та молодняку" (маються на увазі дерева, що ще ростуть) людину можуть оштрафувати на суму від 510 до 1020 грн.

Якщо людина протягом року ще порушить цей закон, то штраф зросте до 1 020 – 1 530 грн.

Водночас, українці можуть отримати спеціальний лісовий квиток (наприклад, у "Дії"). Його видає орган виконавчої з питань лісового господарства, постійним лісокористувачами чи лісогосподарськими підприємствами. Вони мають право ліквідувати лісові захаращеності, ці роботи пов'язані із підвищеною небезпекою.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, що перед початком опалювального сезону Кабінет міністрів України розподілив гроші серед ОВА на закупівлю та доставку дров для населення прифронтових територій.