RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Скандальному екс-главі ДФС оголосили підозру в ще одній великій справі

Детективи Національного антикорупційного бюро та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили колишньому голові Державної фіскальної служби України та його радника про підозру в отриманні 5,5 млн доларів та понад 21 млн євро хабара за відшкодування ПДВ компаніям аграрного холдингу. За офіційним курсом НБУ на момент скоєння злочину сума неправомірної вигоди становила 722 млн гривень.

Про це повідомляється на сайті НАБУ.

Інформацію у цій справі збирали ще з 2017 року. За даними слідства, голова ДФС у 2015-2016 роках (з травня 2015 по березень 2017 року головою ДФС був Роман Насіров) отримав хабар у 5,5 млн. доларів за забезпечення відшкодування понад 540 млн. гривень компаніям агрохолдингу в серпні 2015 року. Ще понад 21 млн. євро за відшкодування майже 2,7 млрд. ПДВ він отримав протягом лютого 2015 – серпня 2016 років.

У середньому за свої "послуги" він отримував близько 20% від суми відшкодованого ПДВ. Кошти надходили на рахунок підконтрольної йому іноземної компанії, а також компанії підконтрольної тестеві та раднику через іншу іноземну компанію-"прокладку".

Читайте також: НАБУ проти НБУ: з чим чи з ким пов'язана відставка Кирила Шевченка

При цьому частина хабара – це безпосередньо кошти бюджетного відшкодування ПДВ та конвертована в іноземну валюту.

"НАБУ та САП мають докази, що голова ДФС пріоритезував виплати з відшкодування ПДВ компаніям агрохолдингу, не включаючи відомості про суми, заявлені до бюджетного відшкодування іншими суб'єктами господарювання (у тому числі комунальними підприємствами), які мали на те право. Це, у свою чергу, , призвело до судових позовів з боку таких товариств та стягнення ними з держбюджету, крім заявлених сум бюджетного відшкодування, ще не менше ніж 2 млн грн пені", - йдеться в повідомленні.

Дії Романа Насірова та його посібника кваліфікували за ч.4 ст. 368 КК України. Про підозру у підкупі також повідомили та власника агрохолдингу (ч.4 ст. 369 КК України). Оскільки місцезнаходження його не встановлено, це було зроблено заочно.

Як повідомляв "Апостроф", колишньому заступнику секретаря Ради нацбезпеки та оборони Володимиру Сівковичу, який входив у злочинне угруповання разом з екс-начальником ГУ СБУ в Криму Олегом Куліничем, повідомили про підозру в державній зраді.