RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Хелловін 2022: дата, історія та традиції свята в різних країнах

У ніч на 1 листопада в багатьох англомовних країнах відзначається Хелловін. Однак останніми роками мода на це свято поширилася практично по всьому світу, охопивши, зокрема, й Україну.

"Апостроф" розповідає про історію та традиції свята.

Своїм корінням Хелловін йде до стародавніх кельтських святкувань збору врожаю, які проводилися наприкінці жовтня. Вони вірили, що саме в ніч із 31 жовтня на 1 листопада злі духи приходили у світ людей. Щоб захиститися від них, було прийнято розпалювати величезні багаття і вбиратися у костюми тварин. А щоб задобрити духів, кельти залишали для них частування на вулиці.

На противагу католицька церква у VIII столітті встановила 1 листопада День усіх святих, а 2 листопада День пам'яті всіх померлих. З того часу, в ніч із 31 жовтня на 1 листопада, християни відзначають канун Дня всіх святих. У англійській мові цей день називається "All Hallow's Eve" і, якщо скоротити, виходить Halloween.

У XIX столітті багато ірландців та шотландців емігрували до США та Канади, і свято перекочувало разом з ними. Спочатку святкування обмежувалося лише емігрантськими громадами, але до середини ХХ століття поширилося на всю Америку. Почали у промислових масштабах вироблятися костюми, листівки, прикраси та інша символіка Хеллоуїна.

Ті, хто святкує Хелловін, прикрашають будинки гарбузами, штучною павутиною, свічками та сухим листям. Часто до цього дня готують десерти у вигляді павуків, привидів, відьомських пальців.

Основним атрибутом є "Ліхтар Джека" - вирізане обличчя з гарбуза зі свічкою всередині. Також у цей день існує традиція "Trick-or-treat" - коли діти в костюмах ходять від дому до дому і випрошують солодощі, погрожуючи тим, хто не почастує, зробити "гидоту".

Неможливо уявити Хелловін без костюмів. Спочатку це були в основному виснажені потворні люди. Згодом наряди на це свято стали яскравими і різноманітними - від страшних (відьми, чорти, вампіри) до цілком милих (клоуни, кішки, ковбої).

Читайте також: Топ-5 ідей костюмів на Хелловін для дітей та підлітків, на які не потрібно витрачатися

У різних країнах існують свої традиції святкування Хелловіна. У США та Великій Британії святкування починається ввечері 30 жовтня, його називають "Ніч пустощів" - діти та підлітки розігрують знайомих та сусідів.

З найбільшим розмахом Хелловін святкують у США та Канаді: місцева влада прикрашає у відповідному стилі вулиці, кожен мешканець намагається оригінально прикрасити свій будинок, вулицями ходять натовпи дітей, випрошуючи цукерки.

У Шотландії та Ірландії діти вбираються у костюми, проводяться тематичні вечірки.

Крім того, в Ірландії прийнято розпалювати багаття та влаштовувати великомасштабні піротехнічні шоу. Також в Ірландії печуть особливий фруктовий кекс – barmbrack, у який ховають різні сюрпризи-пророкування.

У Німеччині головні на Хелловін влаштовується грандіозна вечірка у замку Франкенштейна (Дармштадт). Туди з'їжджаються тисячі людей, переодягнених у зомбі, відьом та іншу казкову погань. Карнавал триває всю ніч.

У Франції 31 жовтня Діснейленд із казкового місця перетворюється на справжнє царство мороку. Там проходить парад зомбі та конкурс на найефектніший костюм.

У Японії влаштовують масштабні паради, найвідоміший проходить у місті Кавасакі.

У Мексиці Хелловін носить назву "Ель Діа де лос Муертос" або дні мертвих. Свято починається увечері 31 жовтня та закінчується 2 листопада. Цими днями люди збираються на могилах померлих близьких, влаштовують там поминальні обіди.

Раніше "Апостроф" публікував цікаві факти про Хелловін.