RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Чому під час відключення світла зникає зв'язок і що з цим робити

Унаслідок російських терористичних ударів страждає критична інфраструктура України, зокрема електро- й телекомунікаційні мережі, робота яких пов'язана. І через це українці під час відключення електроенергії інколи залишаються без мобільного зв'язку та інтернету.

Про те, чому в Україні зникає зв'язок та що з цим робити, розповіли в РБК-Україна.

Чому зникають мобільний зв'язок та інтернет

Усе телекомунікаційне мережеве обладнання мобільних операторів (базові станції, комутатори, сервери) вимагає безперервного електричного живлення. Як тільки вимикається електрика, то автоматично обладнання підключається до спеціальних батарей і генераторів, але цього вистачає лише на декілька годин.

Читайте також: Українців попросили рідше використовувати мобільний інтернет: у чому причина

Крім того, не кожна базова станція зв'язку оснащена генераторами, тому що їх надзвичайно багато, і частина з них пошкоджена внаслідок російських ракетних ударів.

"Мобільна мережа автоматично переходить на резервні джерела і продовжує працювати. Та при відключенні світла відключається і домашній Wi-Fi, тож усі клієнти, звичайно, одразу переходять на мобільний інтернет. Навіть за умов, що всі елементи мобільної мережі працюють як і раніше, мобільна мережа зазнає лавиноподібного росту навантаження, і це впливає на швидкість мобільного інтернету в кожного користувача", – пояснили у Vodafone.

Водночас повторні відключення електроенергії протягом дня негативно впливають на доступність зв'язку, тому що акумуляторна батарея, яка живить станції, могла витратити заряд й не встигнути підзарядитися, аби забезпечити роботу базової станції.

"Якщо живлення відсутнє довгий час на значній території України, то забезпечити одночасно роботу всього обладнання на генераторах фізично неможливо. Адже не всі базові станції обладнанні генераторами. Перевага надається вузловим технологічним майданчикам. Тобтошвидкість відновлення зв’язку залежить від тривалості та масштабів відключення електроенергії. Зазвичай при відновленні стаціонарного живлення робота мобільної мережі відновлюється у звичайному режимі", – наголосили у Lifecell.

Що робити, коли зник зв'язок та інтернет

В Україні можна скористатися національним роумінгом, тобто перемкнутися на іншого оператора мобільного зв'язку, якщо ваший не працює. Для цього потрібно зайти в налаштування, обрати доступну мережу й перевірити можливість вихідного дзвінка чи SMS.

Якщо вам критично потрібно бути завжди на зв'язку, то зараз є можливість замовити Starlink й розділити свою мережу, наприклад, з сусідами або колегами.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні запустять публічний автономний інтернет.