RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Чому зникає мобільний зв'язок: причини та ризики

Мобільний зв'язок в Україні зникає під час віялових відключень, тому що базові станції мобільного зв'язку, що роздають сигнал на телефони, теж живляться електроенергією.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на представників однієї з українських компаній мобільного зв'язку.

Читайте також: На випадок вимкнення світла: в Україні запустять публічний автономний інтернет

Як зазначається, у разі застосування віялових відключень деякі базові станції вимикаються, і телефон в автоматичному режимі шукає підключення до інших станцій, тому зв'язок може бути слабший. Однак, якщо від електроенергії вимикають великі території, то зв'язок може зникнути взагалі.

"Робота мереж мобільного зв'язку залежить від стабільного енергоживлення. Обладнання базових станцій не може працювати за відсутності електроенергії", - пояснюють представники оператора.

Також у комітеті ВР з питань цифрової трансформації пояснили, що у випадку відключень у межах району чи міста, то всі мобільні оператори безсилі. Саме тому спостерігається відсутність нормальної якості мобільного зв'язку по мікрорайонах чи містах.

"Якщо взяти Бориспіль, Бровари, то коли настає відключення, то це не віялове відключення, а відключають ціле місто, а через 2-3 години вимикається мобільний звʼязок. І це не цифровий звʼязок, а суто аналоговий, який тримається на акумуляторах, бо цифровий вимикається одразу. Та неможливо всю інфраструктуру мобільного оператора в невеличких містах або мікрорайонах зарядити живленням, адже живлення фізично немає", - зауважують там.

Зокрема, днями з такою ситуацією зіткнулися мешканці мікрорайону Оболонь. Це серйозна проблема, тому що люди не зможуть викликати ані екстрені служби, ані знати про повітряні тривоги.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Телефони українців перетворюються на "цеглу": чому зв'язок "вмирає" разом зі світлом