RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

В Україні частіше почали вибухати туристичні газові плитки: як ними безпечно користуватися

Після масштабних обстрілів енергетичної інфраструктури України російськими військовими та подальшого відключення світла по всій країні, почастішали випадки вибухів газу у багатоповерхівках. Це сталося через те, що багато людей купили газові плитки та пальники на випадок вимкнення світла, але не всі дотримуються техніки безпеки.

Про те, як правильно тримати у будинку туристичні газові плитки і балони, написали ТСН.ua.

Читайте також: Щоб не було пожежі: українцям розповіли, як правильно використати свічки

Якщо вдома відсутня електрична плита, то автономна газова плитка не замінить її. У них одна конфорка, вони не розраховані на використання посуду великого літражу та мають невеликий обсяг палива на 3-5 літрів. Такі плитки підходять практично лише для того, щоб закип’ятити чайник або посмажити яєчню.

Варто наголосити, що газові балони є джерелом підвищеної небезпеки, тому треба обов'язково дотримуватися правил безпеки. Зокрема, їх потрібно тримати у спецприміщеннях, яке дуже добре провітрюється, або ж на відкритому повітрі із захистом від сонця та опадів. Якщо тримаєте вдома, то температура повітря не має перевищувати 45 °С. Зріджений газ вдвічі важчий за повітря і скупчується в низьких непровітрюваних місцях.

Зростання тиску може розірвати балон, тому що газ легко спалахує. Тому не можна допускати різких температурних перепадів. Наприклад, якщо балон стояв на морозі, то газ перебував у зрідженому стані, а якщо занести у тепло, то рідина у ньому різко перейде у газоподібний стан і сильно розшириться.

Біля балону потрібно встановити прилади, які подають сигнал у разі виникнення небезпечної концентрації газу. У приватних будинках або квартирах балони ставлять не ближче 0,5 м від газової плити, 1 м від нагрівальних приладів. Також треба слідкувати за вентилем, якщо він не добре закритий, то газ вийде і заповнить приміщення. Тоді будь-яка іскра одразу призведе до вибуху. Експерти радять використовувати у балоні ізобутан, бо він більш безпечний.

Заборонено:

  • залишати без нагляду увімкнений газовий прилад, тим паче на ніч;
  • використовувати для опалення приміщень;
  • самостійно ремонтувати, замінювати балон або підключати його;
  • використовувати балони, в яких термін періодичного огляду вже минув, відсутні встановлені клейма, несправні вентилі, пошкоджений корпус, забарвлення і написи не відповідають вимогам.

Також слідкуйте на поновленням запасів газу. Для цього можна:

  • Купити новий вже заправлений балон;
  • Обміняти порожній балон на вже заправлений;
  • Звернутися на заправну станцію;

У разі відключення світла або коли при виході з дому рятувальники радять одразу вимкнути з розетки всі електроприлади, особливо обігрівальну техніку та електроплити. Газове обладнання або відкритий вогонь теж варто перевірити, чи все погашено, чи немає горіння.

Рекомендується:

  • Завжди перевіряти цілісність балона;
  • Пальник розрахований для використання на відкритому повітрі, тому при використанні у житловому приміщенні обов’язково має бути вентиляція;
  • Не допускати потрапляння на балони сонячних променів та тримати подалі від високих температур;
  • Купувати лише сертифіковані газові пічки в ліцензованих точках продажу, а також дотримуватися інструкції виробника;
  • Повідомляти фахівцям, якщо, наприклад, сусід встановив резервуар із пальним у квартирі із недотриманням правил безпеки.

Раніше "Апостроф" писав, як "добути" світло і тепло при аварійних відключеннях.