RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Встановлюємо генератор безпечно: правда чи міф про "6 метрів від будинку"

Існує декілька варіантів розміщення генераторів на безпечній відстані від приміщень та речей, які можуть загорітися. Але у будь-якому випадку перед тим, як почати користуватися генератором, необхідно прочитати інструкцію з його використання та дотримуватись головних правил. Проте в жодному випадку генератори не можна використовувати у приміщеннях, оскільки вихлопні гази отруюють людей в кімнаті.

Про це в коментарі "Апострофу" сказала речник ГУ ДСНС України в м. Києві Світлана Водолага.

Читайте також: Який генератор купити: плюси та мінуси бензинового, дизельного та газового

Стосовно того, що треба ставити генератор на відстані 6 метрів від споруди чи речей, які можуть загорітись, то тут, за словами Світлани Водолаги, також немає єдиної норми.

"Це рекомендація від ДСНС – розташовувати генератор на відстані не менше 6 метрів від споруди чи інших речей. Проте різні виробники по-різному прописують ці правила. В когось 1 метр, в когось 2 чи 3 метри. Але є певні й інші нюанси. Тому що, наприклад, окрім нагрівання самого генератора, є шум, є виділення газів. Гази проникають у відчинені вікна, шум заважає мешканцям будинку. Саме на шум та сморід, як правило, найчастіше скаржаться люди, коли власники якихось торговельних точок чи підприємств, розміщених на перших поверхах багатоповерхівок, вмикають генератори.

Тому ДСНС звісно, рекомендує розміщувати працюючі генератори не ближче, ніж 6 метрів від будинків чи речей, які можуть загорітись внаслідок нагрівання працюючого генератора", - каже Водолага.

Вона також наголосила, що купувати генератори варто виключно в спеціалізованих торговельних точках і пильнувати, щоб товар був сертифікований, головною ознакою чого є фабричний переклад інструкції та технічної документації українською мовою.

Нагадаємо, що під Києвом через генератори сталося кілька трагічних випадків.