RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Через Маріуполь не перестрибнемо: наступ ЗСУ має чіткі завдання

Прорив ЗСУ на напрямку від Волновахи безпосередньо до Новоазовська таїть значні небезпеки. І насамперед тому, що Новоазовськ окуповано з 2014 року.

Про це "Апострофу" сказав військовий оглядач, координатор групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

"Там усе напхане мінними полями та лініями оборони. Тобто там дуже складно вести стрімкі наступальні дії. І якщо говоримо про таке "розрізання", з виходом ЗСУ на Новоазовськ, то в цьому є великі ризики. Адже в Маріуполі присутні значні сили окупантів, з Донецька їх можуть нагнати, і назустріч – з Росії також можуть підійти значні сили ворога. Тому для ЗСУ виникне великий ризик опинитися в оточенні. І якщо ЗСУ не оточать Маріуполь, якщо не буде повного нашого вогневого контролю над трасою, що веде з Бердянська до Маріуполя і далі в Новоазовськ – положення Сил оборони (у разі гіпотетичного прориву в Новоазовськ) може стати дуже складним", — стверджує Коваленко.

Він наголошує, що важливіше мати повний вогневий контроль над основною логістичною артерією та логістичним вузлом – Мелітополем.

Читайте також: Ворог змушений відступити: з'явилися важливі новини про бої за Бахмут

"Фактично цей вогневий контроль сьогодні вже є. Але було б набагато краще, якби він був потужнішим. А це можливо лише тоді, коли лінію фронту буде переміщено далі на південь. Тобто для цього мають бути звільнені населені пункти Токмак, Василівка, а бажано ще й Михайлівка, а коли ЗСУ матимуть повний вогневий контроль над Мелітополем, то вони отримають і повний вогневий контроль над трасою М-14 Мелітополь — Бердянськ — Маріуполь, і тоді можна буде говорити про якісь дії ЗСУ у напрямку Новоазовська. Адже через Маріуполь ми не зможемо перестрибнути, і тому якщо вже говорити про Новоазовськ, то дорогою до нього принаймні потрібно взяти в оточення Маріуполь", – переконаний Коваленко.

Зазначимо, що у своїх прогнозах та коментарях багато експертів наголошують на важливості позбавлення ворога логістичних маршрутів постачання зброї та боєприпасів. При цьому не важливо, про який напрям чи ділянку фронту йдеться.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Таганрог на горизонті: який шлях можуть оберуть ЗСУ для наступу