RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Прапори України будуть не скрізь: боєць ЗСУ розповів про різницю між селами та містами Донбасу

Незважаючи на стереотипи про Донецьку область, є велика різниця між Донеччиною у містах та Донеччиною у селах.

Про це "Апострофу" розповів командир відділення 68 окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша, еко-активіст, поет та музикант Павло Вишебаба.

"Села – одвічні українські території, там був східний кордон запорізьких козаків, працювала ОУН, підпілля українське, є чимало діячів культури з Донбасу. Сільська Донеччина – дуже проукраїнська, і часто україномовна. Там дуже відчувається підтримка місцевого населення", – каже Вишебаба.

За його словами, у звільнених селах люди часто у якомусь анабіозі. Тому що звільненню передують важкі бої, вони шоковані, часто туди заходять лише медики та сапери.

Читайте також: Українські бійці просунулися в районі Бахмута, відбивши штурм росіян: фото

"Заїжджають медики - і одразу вколюють всім заспокійливе. А так люди чекають і поступово починають допомагати. З льоху виносять закатки, закрутки, у кого що є, чим можуть почастувати. А в містах не лишилося кому зустрічати. Я був не у всіх містах Донбасу. Я сам із Краматорська, працював у Донецьку та Маріуполі. У мене багато знайомих залишилось після 2014 року. Усі, хто міг, поїхали, а хто не поїхав, але були проукраїнські погляди – пішли на підвал чи страчені. Багатьох насильно мобілізували. Не варто сподіватися, що там зустрічатимуть із українськими прапорами", - сказав боєць.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Вперше за 300 років українці відчули себе нацією переможців – Павло Вишебаба.