RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Коли колядують в Україні: головні традиції та кому можна

Хоча значна частина українців цього року відзначала Святвечір 24 грудня за григоріанським календарем, у тому числі для максимального відокремлення від Росії, деякі за усталеною традицією святкуватимуть переддень народження Христа 6 січня. Однією з найважливіших традицій Різдва є колядки.

"Апостроф" розповідає, коли колядують в Україні та хто може це робити.

Колядки – це обрядові пісні, що прославляють Різдво Ісуса Христа, з побажаннями здоров'я, багатства та гарного врожаю на весь рік. Колядники збираються групами та ходять по домівках, вітаючи зі святом та несучи веселощі. На чолі йде звіздар з "Віфлеємською зіркою". Про прихід колядників у будинок дзвоном віщує дзвонар.

Читайте також: Підбірка кращих різдвяних колядок, які можна послухати на Святвечір: відео

Найчастіше в Україні колядувати починають з ранку 7 січня, однак у деяких регіонах України заведено робити це увечері 6 січня, після появи на небі першої зірки. Триває колядування до 14 січня, а в окремих областях навіть до 19 січня.

Читайте також: Запам'ятає та вивчить будь-хто: красиві колядки на Різдво 2023 для дітей будь-якого віку

Колядувати можуть і діти і дорослі, і чоловіки і жінки – обмежень за віком та статтю немає. Наші пращури вірили, що чим більше колядників відвідають будинок, тим благополучнішим буде рік. Також вважалося, що не можна не впускати в дім колядників – це закриває двері для успіху.

Раніше "Апостроф" публікував прикольні колядки для дорослих та дітей на Різдво.