RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Заборона УПЦ МП: що має зробити Верховна Рада, щоб поставити крапку

Будь-який закон, який забороняє діяльність релігійних об'єднань із керівним центром у державі-агресорі, стосуватиметься УПЦ МП безпосередньо. Зіскочити завдяки тому, що закон не про них, в УПЦ МП уже не зможуть, оскільки Держава офіційно визнала зв'язок між УПЦ МП та РПЦ.

Про це повідомляє "Апостроф".

Читайте також: Це не релігійне питання: чому потрібно закрити УПЦ МП в Україні

У парламенті вже зараз зареєстровано чимало законопроектів, які так чи інакше забороняють діяльність в Україні релігійних об'єднань, керівний центр яких перебуває в державі-агресорі. Але у них одна загальна вада: спочатку потрібно офіційно зафіксувати, що УПЦ МП управляється з центру Росії. Відсутність такої фіксації, наприклад, давала можливість московському патріархату не змінювати свою назву на РПЦ в Україні, незважаючи на те, що відповідний закон уже давно діє. Залежно від Москви? А ви спершу доведіть.

Але зараз це зафіксовано. Отже, будь-який закон, який заборонив діяльність релігійних об'єднань з керівним центром у державі-агресорі, стосуватиметься УПЦ МП безпосередньо. Зіскочити завдяки тому, що закон не про них, в УПЦ МП уже не зможуть.

"Тепер має бути прийнятий закон, який вже перебуває у Верховній Раді. Цей закон дає хід експертизі. У ньому сказано, що робити після експертизи", - пояснює "Апострофу" голова Держслужби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський.

За його словами, йдеться про законопроект №8371, ініційований КМУ. Цей законопроект забороняє діяльність релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу релігійної організації, керівний центр якої знаходиться за межами України у державі, яка здійснює збройну агресію проти України. Таким чином, якщо законопроект буде ухвалено, діяльність УПЦ МП в Україні буде заборонена, адже тепер уже офіційно визнано, що її афілійовано з РПЦ. Домагатися такої заборони ДЕСС зможе у судовому порядку.

Більше читайте у матеріалі: Плач Онуфрія: коли влада поставить крапку у справі УПЦ МП