RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Вручення повістки не за місцем прописки: чи можна відмовитися від її отримання

Навіть під час загальної мобілізації в умовах воєнного стану вручати повістки громадянам не мають права представники поліції, ЗСУ та тероборони, а також незаконно вручати її в іншому регіоні, відмінному від того, де зареєстрований військовозобов'язаний.

Про це інформує УП.

Як зазначають юристи, уповноваженими на вручення повісток є посадові особи центру комплектування та соціальної підтримки, органи місцевого самоврядування, управителі багатоквартирних будинків, керівники підприємств, установ чи організацій, зокрема й закладів освіти.

Читайте також: Повістка у військкомат: що мають зробити призовник та його роботодавець після її вручення

Призов на службу відбувається за наказом військових комісарів, які мають сформувати повістку, заповнити у ній персональні дані й передати її уповноваженій особі.

Якщо людина на місці заповнює порожній бланк, навіть з підписом і печаткою воєнкому, ці дії можна зафіксувати на відео, викликати юристів та поліцію й оскаржити їх у суді.

А ось місця, де можна чи заборонено вручати повістки, ніяк не регламентовані законодавством, тому запрошення до військкомату можна отримати у будь-якому місці.

Коли можна законно відмовитися від повістки:

  • якщо у бланку невірно вказано ПІБ людини - є підстави вважати, що ця повістка адресована іншій особі;
  • якщо повістку вручає не уповноважена на це особа;
  • якщо на документі немає печатки ТЦКСП/підпису військового комісара.

При відмові від повістки, потрібно озвучити причини, наприклад, порушено порядок вручення, та не підписувати папір. Уповноважені особи натомість мають скласти акт про відмову. Бажано цей процес зняти на камеру й сфотографувати акт. Важливо, щоб акт про відмову було складено у присутності щонайменше 2 свідків, які б підтвердили причину відмови.

Коли повістка "наздогнала" в іншому регіоні

Вручення повістки не в області проживання є незаконною, оскільки облік військовозобов’язаних здійснюється за місцем реєстрації. Варто пояснити, чому людина перебуває у тому чи іншому місці, потрібно показати наказ роботодавця про відрядження. Якщо повістку все одно вручають, можна наполягати на складанні акту про відмову від її отримання, радять юристи.

Нагадаємо, що в Україні під час воєнного стану існує лише декілька поважних причин, з яких призовником може не прийти у військкомат за повісткою.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.